Η επόμενη μεγάλη έκδοση των Windows θα επικεντρωθεί πιθανότατα σε νέα χαρακτηριστικά που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη χάρη στις εξελίξεις στα chip x86.

Τόσο η Intel όσο και η Microsoft φαίνεται να προετοιμάζονται για τα Windows 12, που το χρονοδιάγραμμά τους, πάντως, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να προκύπτει από τις διαρροές του @leaf_hobby, γνωστού για την αποκάλυψη των πλήρων προδιαγραφών των τσιπ Xeon της Intel πριν από την κυκλοφορία τους. Ο @leaf_hobby δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με την πλατφόρμα γραφείου Meteor Lake της Intel που, σύμφωνα με αναφορές, συζητείται εσωτερικά πως θα υποστηρίζουν τα Windows 12.

Ενώ το tweet έχει έκτοτε διαγραφεί, το VideoCardz σημειώνει ότι ο Meteor Lake αναμένεται να περιλαμβάνει 20 διαύλους PCIe Gen5 και υποστήριξη για τα Windows 12. Το Verge, από την πλευρά του, αναφέρει πως ζήτησε από την Intel να σχολιάσει τη διαρροή, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε. Η Microsoft αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τις αναφορές ότι η Intel ετοιμάζεται να υποστηρίξει τα Windows 12.

Παρόλο που η Microsoft δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για τα Windows 12, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η εταιρεία επιδιώκει να ενσωματώσει στις μελλοντικές εκδόσεις των Windows λειτουργίες που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. "Καθώς αρχίζουμε να αναπτύσσουμε τις μελλοντικές εκδόσεις των Windows, θα σκεφτούμε και άλλα μέρη όπου η AI θα είχε νόημα να διαδραματίσει ρόλο στην εμπειρία χρήσης", είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Yusuf Mehdi, σε συνέντευξή του στο The Verge.

image.png.c65f42786a55cb8e6ad0d0210f9124eb.png

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ήδη η τελευταία ενημέρωση των Windows 11 ενσωματώνει τη νέα έκδοση του Bing που αξιοποιεί το AI στη γραμμή εργασιών. Η Microsoft φέρεται επίσης να εργάζεται πάνω σε λειτουργίες έξυπνου snapping με τεχνητή νοημοσύνη για τα Windows 11.

Το σχόλιο του Mehdi ακολουθεί τον ισχυρισμό του επικεφαλής των Windows Panos Panay στη CES νωρίτερα φέτος ότι «το AI πρόκειται να επανεφεύρει τον τρόπο με τον οποίο κάνετε τα πάντα στα Windows». Η ομάδα Surface της Microsoft έχει επίσης υπονοήσει πώς το AI θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές. Το AI «θα έχει δυνητικά βαθύτατο αντίκτυπο στο πώς χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας και πώς θα εξελιχθεί ουσιαστικά όσον αφορά τη μορφή του», δήλωσε ο Steven Bathiche, επικεφαλής της ομάδας εφαρμοσμένων επιστημών της Microsoft, σε περσινή συνέντευξή του, πάλι στο The Verge.

Εάν η Microsoft σχεδιάζει πράγματι για την επόμενη έκδοση των Windows να χρησιμοποιήσει ευρύτερα την AI, θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με κατασκευαστές υλικού όπως η Intel και η AMD για τη βελτιστοποίηση των τσιπ που μπορούν να χειριστούν τα φορτία εργασίας AI. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η Intel φέρεται να αναφέρει ήδη τα Windows 12 εσωτερικά.

Η AMD παρουσίασε πρόσφατα τους κινητούς επεξεργαστές Ryzen 7000 και καυχιέται ότι είναι τα πρώτα x86 τσιπ που περιέχουν μια ειδική μηχανή AI που μπορεί να υποστηρίξει τα Windows Studio Effects της Microsoft. Αυτά τα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης θορύβου στο παρασκήνιο και της διατήρησης της επαφής με τα μάτια, είναι συνήθως διαθέσιμα μόνο σε ARM, που μπορεί να τροφοδοτήσει τα χαρακτηριστικά με μια ειδική μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU). Έτσι, είναι σαφές ότι η AMD και η Microsoft θέτουν τις βάσεις για περισσότερα χαρακτηριστικά με AI σε παραδοσιακούς φορητούς υπολογιστές με Windows.

Ωστόσο, φαίνεται πως η Intel δεν θα μείνει πολύ πίσω στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης. Το Meteor Lake, το οποίο αναμένεται αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2024, είναι ένα σημαντικό βήμα για την Intel, καθώς θα κατασκευαστεί στον κόμβο Intel 4 (7nm) της εταιρείας και θα είναι ο πρώτος σχεδιασμός "chiplet", με ξεχωριστές μήτρες για τους πυρήνες της CPU, τα ενσωματωμένα γραφικά και την είσοδο/έξοδο. Θα περιλαμβάνει επίσης παρόμοιες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης με αυτές που εισήγαγε η AMD στους mobile επεξεργαστές Ryzen 7000.
Τόσο η AMD όσο και η Intel παλεύουν να φτάσουν την Apple και τους M2 επεξεργαστές, που διαθέτουν ένα ειδικό τσιπ AI που μπορεί να χειριστεί 15,8 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο - 40 τοις εκατό περισσότερες από το M1. Η Apple χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Core ML για την εκτέλεση μοντέλων μηχανικής μάθησης στα MacBooks για την επιτάχυνση εργασιών αναγνώρισης φωνής, επεξεργασίας εικόνας και άλλα. Όλα αυτά είναι ενεργειακά αποδοτικά, καθώς χρησιμοποιούν την αποκλειστική NPU αντί να χτυπάνε την CPU και την GPU.

Η Microsoft φέρεται επίσης να επέστρεψε πέρυσι σε έναν τριετή κύκλο κυκλοφορίας για τα Windows, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη μεγάλη έκδοση των Windows θα μπορούσε να αναμένεται το 2024 και να συμπέσει με κάποιες νέες CPU. Η εταιρεία απομακρύνθηκε αρχικά από τον τριετή κύκλο της με την κυκλοφορία των Windows 10 το 2015, δίνοντας προτεραιότητα στην ιδέα των Windows ως υπηρεσία. Τα Windows 11 σηματοδότησαν τότε το τέλος της ιδέας ότι τα Windows 10 θα μπορούσαν να είναι «η τελευταία έκδοση των Windows».
Η Microsoft άρχισε επίσης να εστιάζει στην ενημέρωση των Windows 11 πολύ πιο γρήγορα από τις μεγάλες ετήσιες ενημερώσεις που είχε αρχικά υποσχεθεί κατά την κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος το 2021. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η εταιρεία ήδη παρέδωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την τελευταία μεγάλη ενημέρωση των Windows 11, με το Bing με τεχνητή νοημοσύνη να προστίθεται στη γραμμή εργασιών, βελτιώσεις στα widgets, καλύτερη υποστήριξη σε συσκευές αφής, μια λειτουργία εγγραφής οθόνης και πολλά άλλα.

  • Like 6
  • Confused 1