Η Microsoft διευκολύνει τη χρήση πολλαπλών οθονών υψηλού ρυθμού ανανέωσης με τα Windows 11.

Η εταιρεία δοκιμάζει μια νέα έκδοση που προσαρμόζει αυτόματα τους ρυθμούς ανανέωσης σε πολλαπλές οθόνες ανάλογα με το περιεχόμενο που προβάλλεται. Αυτό αναμένεται να βελτιώσει τη χρήση ενέργειας και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει ορισμένες GPU να γυρίζουν τα fan τους λιγότερο συχνά. Η Microsoft εξηγεί σε μια πρόσφατη δημοσίευση στο blog του Windows Insider ότι έχει βελτιώσει τη λογική του ρυθμού ανανέωσης ώστε να επιτρέπει διαφορετικούς ρυθμούς ανανέωσης σε διαφορετικές οθόνες, ανάλογα με το τι υποστηρίζει κάθε οθόνη και το περιεχόμενο που εμφανίζεται τη δεδομένη στιγμή. Κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο σε περιπτώσεις multitasking όπως για παράδειγμα το να παίζετε ένα παιχνίδι και να παρακολουθείτε ταυτόχρονα ένα βίντεο με τους βέλτιστους ρυθμούς ανανέωσης που υποστηρίζει κάθε οθόνη. 

Η χρήση πολλαπλών οθονών με υψηλό ρυθμό ανανέωσης στο μέγιστο δυναμικό τους συχνά αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας από την GPU σας. Οι κάρτες Nvidia RTX 30- και 40-series Founders Edition διαθέτουν το RPM mode το οποίο διατηρεί τους ανεμιστήρες στο μηδέν ακόμη και όταν παρακολουθείτε βίντεο σε μία μόνο οθόνη. Η προσθήκη μιας δεύτερης οθόνης με υψηλό ρυθμό ανανέωσης συχνά απενεργοποιεί τη λειτουργία του μηδενικού RPM και αναγκάζει την GPU να συνεχίσει να περιστρέφει τους ανεμιστήρες, εάν και οι δύο οθόνες λειτουργούν με υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης.

Η ενημέρωση της Microsoft θα πρέπει να επιτρέπει σε αυτές τις GPU να διατηρούν τη λειτουργία μηδενικών στροφών, αλλάζοντας μόνο σε υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης σε διαφορετικές οθόνες ανάλογα με το περιεχόμενο που προβάλλεται. Η τρέχουσα λύση για τη διατήρηση του “zero RPM mode” σε πολλαπλές οθόνες είναι η χειροκίνητη μείωση του ρυθμού ανανέωσης της δευτερεύουσας οθόνης.

Οι τελευταίες δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows 11 μέσα από το Canary Channel περιλαμβάνουν επίσης βελτιώσεις του δυναμικού ρυθμού ανανέωσης για φορητούς υπολογιστές. Όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας, τα Windows 11 θα μειώνουν πλέον το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης του φορητού υπολογιστή μέχρι να απενεργοποιηθεί η λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας.

Οι παραπάνω λειτουργίες αναμένεται να είναι διαθέσιμες σε όλους τους χρήστες των Windows 11 τους επόμενους μήνες.

  • Like 4