Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Windows Latest, η Microsoft φαίνεται πως αποφάσισε να ακολουθήσει μία νέα, αν και γνώριμη, στρατηγική για να κάνει τους χρήστες να αναβαθμίσουν το hardware του υπολογιστή Windows 11 τους: ένα ενοχλητικό και εκνευριστικό watermark στο desktop.

Το «υδατογράφημα» γράφει σύμφωνα με την ιστοσελίδα Windows Latest: «Οι απαιτήσεις του συστήματος δεν πληρούνται» (System requirements not met). Το υδατογράφημα δεν είναι νέο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες εμφανιζόταν μόνο σε υπολογιστές desktop ή notebook που κατασκευάστηκαν πρόσφατα. Δεν φτάνει που ορισμένοι χρήστες δεν έχουν τα χρήματα να αναβαθμίσουν τον υπολογιστή τους, τώρα πρέπει να βλέπουν τη συγκεκριμένη υπενθύμιση στο desktop του υπολογιστή τους κάθε φορά που τον ενεργοποιούν. Η Microsoft με τη σειρά της υποστηρίζει ότι είναι δυνατή η απενεργοποίηση του «υδατογραφήματος» αλλά δεν εξηγεί για ποιον λόγο εισήγαγε αυτό το ενοχλητικό υδατογράφημα εξαρχής.

Αν και η εταιρεία δεν σκοπεύει να «μπλοκάρει» τις ενημερώσεις για τα Windows 11 στις μη υποστηριζόμενες συσκευές επί του παρόντος, η επιλογή της εταιρείας κρίνεται τουλάχιστον περίεργη και για κάποιους «passive-aggressive»: είναι λίγο προσβλητικό να υπονοείται ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται δεν είναι αρκετά καλός ή ότι χρησιμοποιείται παρανόμως. Υποθέτουμε ότι η Microsoft ευελπιστεί ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν θα γνωρίζουν ότι μπορούν να απενεργοποιήσουν το μήνυμα και θα αναβαθμίσουν το hardware του υπολογιστή τους, απλώς για να το ξεφορτωθούν. Η εταιρεία πάντως διέθεσε έναν επίσημο τρόπο για την αφαίρεση του μηνύματος για οποιονδήποτε το επιθυμεί. 

Σε ένα έγγραφο, η εταιρεία εξηγεί με ποιον τρόπου μπορούν οι χρήστες να τροποποιήσουν την Πολιτική Ομάδας τους (Group Policy) για να αφαιρέσουν το υδατογράφημα από την επιφάνεια εργασίας τους και τις ρυθμίσεις. Η Microsoft εξηγεί ότι το υδατογράφημα εμφανίζεται «όταν το υλικό της συσκευής δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος» και προσθέτει ότι μπορεί να απενεργοποιηθεί με τη χρήση του προγράμματος επεξεργασίας Group Policy χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα επεξεργασίας πολιτικής ομάδας ή μια λύση διαχείρισης συσκευής. Για να απενεργοποιήσετε το υδατογράφημα, μπορείτε να μεταβείτε στη γραμμή αναζήτησής σας και να πληκτρολογήσετε «Πολιτική ομάδας» (Group Policy).

group policy editor.jpg

Μεταβείτε στην Πολιτική: “Τοπικός υπολογιστής” > Ρυθμίσεις υπολογιστή > Πρότυπα διαχείρισης > Σύστημα. Αφού εισέλθετε στο Σύστημα, ενεργοποιήστε την επιλογή "Απόκρυψη μηνυμάτων όταν δεν πληρούνται οι απαιτήσεις συστήματος των Windows".

 group-policy-editor2.jpg

  • Like 1
  • Confused 1