Σταδιακά, η Microsoft αξιοποιεί όλο και καλύτερα την ισχύ των ARM chip

Η Microsoft εδώ και αρκετό καιρό εργάζεται σε νέες λειτουργίες που εστιάζουν στην καλύτερη απομακρυσμένη εργασία και οι οποίες θα ενσωματωθούν με τα Windows 11. Συνολικά, τέσσερις νέες λειτουργίες θα γίνουν σύντομα διαθέσιμες που θα περιορίζουν τον εξωτερικό θόρυβο, θα βελτιώσουν την οπτική επαφή (eye contact), το framing και το θόλωμα του παρασκηνίου (background blur). Οι λειτουργίες αυτές θα γίνουν πρώτα διαθέσιμες σε Qualcomm συσκευές και θα αξιοποιήσουν τα NPU chip (neural processing unit) για βέλτιστη εικόνα και ήχο σε συσκέψεις.

Αν και το Microsoft Teams υποστηρίζει ήδη περιορισμό εξωτερικού θορύβου, το Voice Focus θα ενσωματωθεί στα Windows 11 και θα αφαιρεί ανεπιθύμητους ήχους κατά τη διάρκεια κλήσεων ή βιντεοκλήσεων. Η λειτουργία οπτικής επαφής επίσης γίνεται σταδιακά διαθέσιμη σε συμβατές συσκευές και δεν περιορίζεται στο Surface X Pro.

intelligentmeetings.gif

Η λειτουργία οπτικής επαφής χρησιμοποιεί AI για να φαίνεται πως πάντα κοιτάτε την κάμερα, σε περίπτωση που διαβάζετε σημείωσεις ή ρίχνετε μια ματιά στο κινητό σας. Επιπλέον, η εταιρεία προσθέτει λειτουργία αυτόματου framing και θολώματος παρασκηνίου στα Windows 11. Το αυτόματο framing εξασφαλίζει να είστε στο επίκεντρο των κλήσεων και το background blur θολώνει ελαφρώς το περιβάλλον πίσω σας για πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Όπως δηλώνει ο Paul Barr της Microsoft, «είμαστε ενθουσιασμένοι να κάνουμε τις κλήσεις όσο καλύτερες μπορούμε σε συσκευές με NPU, έτσι ώστε όλοι να εμφανίζονται σωστά και να μπορούν να είναι παραγωγικοί. Επειδή οι λειτουργίες αυτές τρέχουν τοπικά στη συσκευή, είναι διαθέσιμες σε όλες τις Windows 11 εφαρμογές με ελάχιστη απώλεια απόδοσης και απαίτηση μπαταρίας και χωρίς να παρεμβάλουν στην ιδιωτικότητά σας».

Όπως αναφέραμε, οι συσκευές θα πρέπει να φέρουν NPU για να αξιοποιήσουν τις λειτουργίες αυτές, που σημαίνει πως θα γίνουν πρώτα διαθέσιμες στο Lenovo ThinkPad X13s, που χρησιμοποιεί την 8cx Gen 3 πλατφόρμα της Qualcomm. "Τα νέα chip αυτά καθιστούν δυνατή την εκτέλεση των λειτουργιών μέσω Windows, χωρίς να στερούν την επεξεργαστική ισχύ που χρειάζεται για άλλες εργασίες", εξηγεί ο Barr.

Για την ώρα φαίνεται απίθανο να δούμε τις λειτουργίες αυτές σε συσκευές χωρίς ARM επεξεργαστή, καθώς τα chip της Qualcomm είναι ιδανικά για τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης περίπτωσης, χωρίς να υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα στη διάρκεια της μπαταρίας. Παρόλα αυτά, μια ξεχωριστή Voice Clarity λειτουργία θα γίνει διαθέσιμη μέσα στον μήνα για το Surface Laptop Studio. Το Voice Clarity θα εξαλείφει τον αντίλαλο και θα επιτρέπει ηχητική επικοινωνία μεταξύ διάφορων εφαρμογών όπως Teams, Discord και Xbox. Θα αξιοποιεί τα μικρόφωνα του Studio για μείωση θορύβου και θα επιτρέπει τη μετακίνηση κατά την ομιλία.

Τέλος, η Microsoft σκοπεύει κι άλλες βελτιώσεις βιντεοκλήσεων σε ARM hardware, με τον Barr να λέει πως ότι είδαμε τώρα είναι μονάχα η αρχή.