Η Microsoft φέρνει νέες χειρονομίες αφής, φακέλους στο μενού Έναρξη, ανασχεδιασμένη Διαχείριση Εργασιών και πολλές άλλες βελτιώσεις στα Windows 11. Πρόσφατα έγινε διαθέσιμη μία νέα έκδοση των Windows 11 σε testers και είναι γεμάτη νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, οι οποίες προορίζονται να βελτιώσουν την εμπειρία χρήσης των Windows 11.

Οι φάκελοι στο μενού Έναρξη θα επιτρέψουν στους χρήστες των Windows 11 να προσαρμόσουν τα «καρφιτσωμένα» apps σε φακέλους. Η δημιουργία ενός φακέλου γίνεται με το σύρσιμο μίας εφαρμογής πάνω σε μία άλλη, με τους χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να αναδιατάξουν τις εφαρμογές εντός των φακέλων ή να τις αφαιρέσουν κ.ά. Η δυνατότητα εφαρμογής ονομασίας σε κάθε φάκελο πρόκειται να γίνει διαθέσιμη σε μελλοντικές δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows 11. Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό που παρέχονται δυνατότητες προσαρμογής του μενού Έναρξη, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι δεν υπήρχαν τέτοιες δυνατότητες όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα Windows 11.

Start_Folders.0.webp

Αν σας άρεσαν οι χειρονομίες αφής που έφτασαν με τα Windows 8, η Microsoft πρόκειται να αυξήσει τον αριθμό τους με πέντε νέες χειρονομίες αφής στα Windows 11 που θα κάνουν τη χρήση tablet λίγο πιο εύκολη. Η πρώτη είναι η δυνατότητα swipe up στη γραμμή εργασιών για να εμφανιστεί το μενού Έναρξη και το swipe down για να το «κλείσετε». Επίσης υπάρχει η δυνατότητα swipe μεταξύ των καρφιτσωμένων, όλων των εφαρμογών ή και των προτεινόμενων/ περισσότερων στο μενού Έναρξη. Η τρίτη νέα χειρονομία ή κίνηση αφής επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν swipe από την κάτω δεξιά γωνία της γραμμής εργασιών για να εμφανιστεί το μενού Γρήγορες Ρυθμίσεις (Quick Settings), κάτι αρκετά χρήσιμο αν θέλετε να αλλάξετε γρήγορα τη λειτουργία πτήσης ή να αποκτήσετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις Bluetooth. Βελτιώσεις έχουν γίνει και στον τρόπο εμφάνισης της Διαχείρισης Ειδοποιήσεω, με τη Microsoft να λέει επίσης ότι η περιστροφή της συσκευής σας μεταξύ κατακόρυφου και οριζόντιου προσανατολισμού έχει βελτιωθεί σε ταχύτητα και αποκρισιμότητα.

Invoking_Start_.gif

Βελτιωμένο έρχεται και το Snap Layouts των Windows 11 για την εύκολη τακτοποίηση των παραθύρων/ εφαρμογών σε προκαθορισμένη διάταξη. Πλέον, ο χρήστης μπορεί να σύρει μία εφαρμογή στο άνω τμήμα ενός παραθύρου για να αποκαλυφθούν οι διατάξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η εταιρεία επίσης έχει προχωρήσει σε βελτιώσεις και στο χαρακτηριστικό Focus για να περιλαμβάνει λειτουργία Μην Ενοχλείτε (Do not Disturb), πράγμα που καθιστά ευκολότερη και ταχύτερη τη σίγαση των ειδοποιήσεων, ώστε να λαμβάνονται μόνο όσες έχουν προτεραιότητα. Τα Live Captions επίσης θα ενσωματωθούν στα Windows 11 και θα είναι προσβάσιμα μέσω της συντόμευσης Win+Ctrl+L. Τα Live Captions θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα ακοής ωστόσο είναι διαθέσιμα και σε οποιονδήποτε θέλει να τα αξιοποιήσει.

SnapLayoutsWIP_resized.gif

Μία σημαντική ενημέρωση αφορά τη δυνατότητα «drag and drop» στη Γραμμή Εργασιών (π.χ. ενός αρχείου *.jpeg στο καρφιτσωμένο app Photoshop), ένα χαρακτηριστικό που υπήρχε στα Windows 10 και για πολλούς αποτέλεσε μεγάλο πισωγύρισμα στα Windows 11. Η Microsoft επίσης κάνει απλούστερο για τους χρήστες να βλέπουν τον χώρο που διαθέτουν στο OneDrive από την Εξερεύνηση Αρχείων ενώ έχει προχωρήσει σε βελτιώσεις και του χαρακτηριστικού Γρήγορη Πρόσβαση που επιτρέπει στους χρήστες να καρφιτσώνουν αρχεία ή ακόμα και φακέλους.

LiveCaptions_WIPBlog_1x.webp

Σε μία προσπάθεια επίσης να μειώσει την κατανάλωση των υπολογιστών, η Microsoft προχώρησε σε αλλαγές των προκαθορισμένων τιμών για την κατάσταση ύπνωσης και την απενεργοποίηση της οθόνης στις Επιλογές Παροχής Ενέργειας στα Windows 11. Όπως αναφέραμε τέλος, έχουν γίνει αλλαγές στον σχεδιασμό της Διαχείρισης Εργασιών (Task Manager), που πλέον διαθέτει μία νέα γραμμή εντολών και σκουρόχρωμη λειτουργία (dark mode) μαζί με μία νέα λειτουργία αποδοτικότητας (Efficiency Mode) που επιτρέπει στους χρήστες να θέσουν όρια όσον αφορά την κατανάλωση πόρων συστήματος από τις εφαρμογές.

task_manager1.webp

Επί του παρόντος, όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά βρίσκονται σε φάση δοκιμών και θα φτάσουν στους τελικούς χρήστες μέσω μηνιαίων ενημερώσεων κατά τη διάρκεια του νέου έτους. Πρόσφατα άλλωστε η εταιρεία διέθεσε τη πρώτη μεγάλη αναβάθμιση του λειτουργικού της συστήματος.

 

  • Like 3