Και με καλύτερη υποστήριξη των παιχνιδιών σε λειτουργία παραθύρου, το PC gaming γίνεται ακόμη καλύτερο στα Windows 11.

Η μεγάλη επερχόμενη λίστα δυνατοτήτων της Microsoft για τα Windows 11 περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές βελτιστοποιήσεις και βελτιώσεις για τα PC games. Η εταιρεία σχεδιάζει να φέρει την εφαρμογή Xbox HDR Game Calibration στα Windows 11 και να κάνει τα παλαιότερα παιχνίδια να εκτελούνται με λιγότερο input lag και με λειτουργίες Auto HDR και VRR (Variable Refresh Rate – Μεταβλητό Ρυθμό Ανανέωσης) όταν αυτά τρέχουν σε παράθυρο αντί σε πλήρη οθόνη.

Η επερχόμενη εφαρμογή βαθμονόμησης HDR των Windows θα επιτρέψει στους χρήστες να βελτιώσουν την ακρίβεια χρωμάτων σε μια HDR οθόνη, όπως ακριβώς και στο Xbox. Θα περιλαμβάνει τρία δοκιμαστικά πρότυπα για την αποτελεσματική βαθμονόμηση του HDR με τους testers των Windows 11 να αποκτούν πρόσβαση στην εφαρμογή νωρίτερα από τη γενική της κυκλοφορία.

Τα Windows 11 κυκλοφόρησαν με τη δυνατότητα Auto HDR από τα Xbox Series X / S και η Microsoft κάνει τώρα ορισμένες βελτιστοποιήσεις για τα παιχνίδια που τρέχουν σε παράθυρο (windowed mode) που θα επιτρέψει στους τίτλους να υποστηρίζουν Auto HDR και VRR. Οι βελτιστοποιήσεις περιλαμβάνουν επίσης και καλύτερο χρόνο απόκρισης (latency) για τα παλαιότερα παιχνίδια που τρέχουν σε λειτουργία παραθύρου, σύμφωνα με τη Microsoft.

Μια νέα ρύθμιση «Βελτιστοποιήσεις για παιχνίδια σε λειτουργία παραθύρου» θα εμφανιστεί στις ρυθμίσεις των Windows 11 και θα ισχύει για παλαιότερα παιχνίδια DirectX 10 και DirectX 11. Ενώ στο παρελθόν έπρεπε συνήθως τα παιχνίδια να εκτελούνται σε πλήρη οθόνη για να λαμβάνει κανείς όλα τα πλεονεκτήματα απόδοσης, η Microsoft έκανε αλλαγές στο DirectX τόσο στα Windows 10 όσο και στα Windows 11 για να ενισχύσει την απόδοση αυτών των παιχνιδιών. Οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα παιχνίδια DirectX 12 καθώς αυτά ήδη εκμεταλλεύονται τις νέες λειτουργίες.

xbox-hdr-2.jpg.47559399451bedeed8abbb8827b72e57.jpg

Αυτές οι νέες βελτιστοποιήσεις ουσιαστικά αναβαθμίζουν τον τρόπο παρουσίασης ενός παιχνιδιού σε μια οθόνη σε ένα πιο σύγχρονο μοντέλο. Αυτό είναι γνωστό ως το modern-flip-model, και ενώ πολλά παιχνίδια το χρησιμοποιούν ήδη, χιλιάδες άλλα δεν το χρησιμοποιούν. Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι το Destiny 2 και το επερχόμενο expansion Witch Queen, όπου η Bungie θα επιτρέπει στους παίκτες να έχουν την ίδια απόδοση σε λειτουργία παραθύρου και να ενεργοποιούν το HDR.

Κι ενώ χαρακτηριστικά όπως αυτό ακούγονται πολλά υποσχόμενα, μπορεί να υπάρχουν διάφορα προβλήματα. Η Microsoft επιτρέπει στους χρήστες να δοκιμάσουν αυτές τις βελτιστοποιήσεις σε δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows και θα μπορούν να εξαιρέσουν συγκεκριμένα παιχνίδια ή εφαρμογές εάν παρατηρήσουν προβλήματα. Μάλιστα, η Microsoft έχει απενεργοποιήσει κάποιες εφαρμογές που έχουν γνωστά προβλήματα ούτως ώστε να μην αναρωτιέται ο χρήστης τι μπορεί να πήγε λάθος.

Η Microsoft μόλις ξεκίνησε να δοκιμάζει αυτές τις νέες gaming προσθήκες στα Windows 11, επομένως μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να είναι πλήρως διαθέσιμες σε όλους τους χρήστες. Πάντως, η εταιρεία αποκάλυψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως σχεδιάζει να παρέχει πιο τακτικά νέες δυνατότητες στα Windows 11 αντί να δίνει ένα μεγάλο ετήσιο πακέτο αλλαγών.

  • Like 2
  • Thanks 2
  • Sad 1