Από ότι φαίνεται, η Broadcom θα πρέπει να επανέλθει με νέα, και ακόμα μεγαλύτερη προσφορά από αυτή που είχε κάνει πρόσφατα για να εξαγοράσει τη Qualcomm, αφού το διοικητικό συμβούλιο της δεύτερης και οι μέτοχοι απέρριψαν και τη δεύτερη, ανεβασμένη προσφορά των $82 ανά μετοχή.

Η κατασκευάστρια λοιπόν των system-on-chips Snapdragon, απέρριψε την ανανεωμένη προσφορά της Broadcom για την εξαγορά όλων των μετοχών της, δηλώνοντας πως “υποτιμά ουσιωδώς τη Qualcomm και δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στην αυστηρή ρυθμιστική δέσμευση που θα απαιτούσε το Διοικητικό Συμβούλιο δεδομένου των σημαντικών κινδύνων που υπάρχουν σε περίπτωση αποτυχίας της συναλλαγής” (π.χ αν απορριφθεί από τις ρυθμιστικές αρχές).

Η Broadcom είχε τον περασμένο Νοέμβριο προσφέρει σχεδόν $103 δισεκατομμύρια για την εξαγορά της Qualcomm (περίπου $70 ανά μετοχή) ωστόσο η πρόταση της απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι “υποτιμούσε δραματικά την Qualcomm και πως συνοδευόταν από σημαντική κανονιστική/ ρυθμιστική αβεβαιότητα”.

Τώρα, μετά την αναθεωρημένη πρόταση της Broadcom, η Qualcomm για ακόμη μία φορά την απορρίπτει για τους ίδιους λόγους, ότι είναι υποτιμητική με βάση την αξία της και πως συνοδεύεται από διάφορους κινδύνους. Για παράδειγμα, η πρόταση θα μπορούσε να απορριφθεί αφού οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να ανησυχήσουν ότι μία συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μονοπώλιο).

Το διοικητικό συμβούλιο της Qualcomm σε ανακοίνωση του επιβεβαίωσε τη δεύτερη απόρριψη της προσφοράς της Broadcom λέγοντας: “η Qualcomm προσφέρθηκε να συναντηθεί με τη Broadcom σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές διαφορές που υπάρχουν στην εκτίμηση της αξίας της καθώς και η αξιοπιστία της πρότασης”.

Σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε με τη δήλωση, η Qualcomm θέλει από τη Broadcom απαντήσεις σε μερικές σχετικές ερωτήσεις, όπως οι παρακάτω:

  • Ποια είναι πραγματικά η υψηλότερη τιμή που είστε διατεθειμένοι να προσφέρεται να αποκτήσετε Qualcomm; Είναι η τιμή $82 ανά μετοχή ή είναι υψηλότερη;
  • Είναι η Broadcom πρόθυμη να δεσμευτεί να αναλάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει ότι η προτεινόμενη συναλλαγή θα κλείσει;

Από την πρώτη ερώτηση, είναι φανερό ότι η Qualcomm πιστεύει ότι η Broadcom δεν προσφέρει όσα χρήματα μπορεί ενώ με τη δεύτερη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν μεγάλα ρυθμιστικά εμπόδια, και σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η συμφωνία, η Qualcomm ενδέχεται να υποστεί τεράστιες και ανεπανόρθωτες ενδεχομένως ζημιές. Για να δούμε, θα επιτρέψει με 3η προσφορά η Broadcom;

Engadget

  • Like 1