Αναζωπυρώθηκαν τα τελευταία 24ωρα οι φήμες περί επικείμενης κατάθεσης δημόσιας προσφοράς για την πλήρη εξαγορά της Cosmote από τον ΟΤΕ. Πληροφορίες που ήδη κάνουν το γύρο της αγοράς, φέρνουν τον ΟΤΕ να καταθέτει -και μάλιστα πολύ σύντομα- δημόσια πρόταση για την εξαγορά του 33% των μετοχών της Cosmote καταβάλλοντας μετρητά συνολικού ύψους περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Οι πληροφορίες αυτές τέθηκαν από χθες το βράδυ υπόψη ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα ο οποίος όμως προτίμησε να τηρήσει σιγή ιχθύος. Επίσης, υψηλόβαθμα στελέχη στον ΟΤΕ επιμένουν στην άποψη των προηγούμενων ημερών, δηλαδή στο ότι το θέμα της εξαγοράς παραμένει «παγωμένο» μέχρι νεωτέρας.

 

Από τις δύο εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν προκειμένου ο ΟΤΕ να αποκτήσει το 100% των μετοχών της Cosmote, η διοίκηση του οργανισμού τηλεπικοινωνιών φέρεται να καταλήγει στην πρώτη. Αυτή προβλέπει εξαγορά των μετοχών μειοψηφίας της Cosmote με μετρητά. H δεύτερη λύση -δηλαδή αυτή που προβλέπει και πληρωμή των μετόχων της Cosmote με μετοχές του ΟΤΕ- φαίνεται να μπαίνει στο περιθώριο καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.

 

Πάντως, στο παρασκήνιο φαίνεται να έχουν ήδη φουντώσει οι συζητήσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Η κατάθεση της δημόσιας πρότασης, προϋποθέτει την επίλυση εξαιρετικά σημαντικών θεμάτων όπως:

 

-το premium που θα δοθεί στους μετόχους μειοψηφίας μέσω της δημόσιας πρότασης. Να σημειωθεί ότι η φημολογία περί του επικείμενου public offer έχει ήδη στείλει την μετοχή της Cosmote κοντά στα ιστορικά υψηλά της.

 

-την επίπτωση που θα έχει η εξαγορά στην πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ. Είναι προφανές ότι μια επενδυτική κίνηση τέτοιου μεγέθους, θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό της

 

Source.png Πηγή: reporter.gr