Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το κόστος που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές για τη γρήγορη σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο σε σχέση με τις ταχύτητες που έχουν, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΟΑΣΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η χώρα μας έχει καταφέρει να μην είναι η τελευταία όσον αφορά το ποσοστό διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, αν και απέχει ακόμη αρκετά από τις πρώτες στη σχετική λίστα χώρες. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως τουλάχιστον με βάση το μηνιαίο κόστος (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ταχύτητα πρόσβασης), η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση της κατάταξης.

 

Ανταγωνισμός

 

Ο έντονος ανταγωνισμός που υπάρχει τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί σημαντικά οι τιμές. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα στοιχεία του οποίου είναι για τον Οκτώβριο 2007, το μέσο μηνιαίο κόστος όσον αφορά στην Ελλάδα και ανεξαρτήτως ταχύτητας είναι στα 40,93 δολάρια (περίπου 28,3 ευρώ) αρκετά κάτω από το μέσο κόστος στις χώρες του Οργανισμού που είναι στα 49 δολάρια (περίπου 33,85 δολάρια). Το χαμηλότερο κόστος το συναντάμε στη Φινλανδία (31,18 δολάρια) και στη Γερμανία (32,22 δολάρια).

 

Η κατάσταση αλλάζει σημαντικά όταν ο υπολογισμός του κόστους γίνεται με βάση την ταχύτητα σύνδεσης που έχει ο καταναλωτής και μάλιστα αυτή που διαφημίζει ο πάροχος ότι του προσφέρει και η οποία είναι θεωρητική. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 28η θέση με μέσο μηνιαίο κόστος 29,13 δολάρια (περίπου 20,1 ευρώ) ανά Mbps όταν ο μέσος όρος στα μέλη του ΟΟΣΑ είναι στα 18 δολάρια (περίπου 12,4 ευρώ). Οι πιο φθηνές συνδέσεις ανά Mbps είναι στην Ιαπωνία με 3,09 δολάρια (περίπου 2,1 ευρώ) ανά Mbps και στη Γαλλία με 3,7 δολάρια (περίπου 2,55 ευρώ).

 

Στις δύο αυτές χώρες συναντάμε και την υψηλότερη μέση ταχύτητα σύνδεσης, η οποία στη μεν Ιαπωνία είναι στα 93 Mbps και στη δε Γαλλία στα 44 Mbps, ενώ ακολουθεί πολύ κοντά η Κορέα με 43 Mbps. Και στις τρεις αυτές χώρες υπάρχουν ανεπτυγμένα δίκτυα οπτικών ινών, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για την Ελλάδα είναι στα 6,575 Μbps.

 

Διείσδυση

 

Όσον αφορά το ποσοστό διείσδυσης των ευρυζωνικών δικτύων, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2007 και η Ελλάδα (με 7,1%) βρίσκεται στην 27η (μεταξύ 30 χωρών) θέση ξεπερνώντας μόνο τη Σλοβακία, την Τουρκία και το Μεξικό. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΕΕΤΤ, το ποσοστό διείσδυσης στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν στο 8,1%, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι γενικότερα ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ενδιαφέρον είναι ότι οι τρεις χώρες με την υψηλότερη διείσδυση προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Δανία με 34,3%, Ολλανδία με 33,5% και Ελβετία με 30,7%), ενώ την πεντάδα κλείνουν η Νότια Κορέα (29,9%) και η Νορβηγία (29,8%). Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι στο 18,8%.

 

Source.png Πηγή: imerisia.gr