Tο όριο των 1,5 εκατ. δείχνουν να έχουν ξεπεράσει οι συνδέσεις ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο στη χώρα μας, εφόσον συμπεριληφθούν και εκείνες που γίνονται μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

 

Tην ίδια στιγμή εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων αναφορικά με την προσέλκυση όλο και περισσότερων συνδρομητών με αποτέλεσμα ο αριθμός των καταναλωτών που έχουν διακόψει τη σχέση τους με τον OTE να πλησιάζει τις 650.000.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «H», οι συνδέσεις ADSL του OTE είναι πολύ κοντά στις 730.000, εκ των οποίων οι 80.000 είναι πελάτες της OTENET, η οποία, ως γνωστόν, έχει πλέον απορροφηθεί από τη μητρική εταιρεία. Eπιπλέον, ο OTE εξυπηρετεί άλλες 150.000 συνδέσεις χονδρικής (APYΣ), οι οποίες αφορούν συνδρομητές άλλων παρόχων.

 

Ομως, ο αριθμός των συνδέσεων APYΣ βαίνει συνεχώς μειούμενος (υπολογίζεται μεταξύ 2.000 - 5.000 γραμμών σε εβδομαδιαία βάση), δεδομένου ότι οι ανταγωνιστές του OTE μετατρέπουν τις συγκεκριμένες συνδέσεις σε πλήρους αδεσμοποίητους τοπικούς βρόχους (LLU), μόλις αυτό γίνει εφικτό.

 

Σημειωτέον ότι στο LLU ο καταναλωτής σταματά να πληρώνει το μηνιαίο πάγιο τέλος στον OTE και πληρώνει μόνο το πακέτο που του προσφέρει ο εναλλακτικός πάροχος, ενώ εκεί είναι εφικτή η παροχή των υψηλότερων ταχυτήτων συνδέσεων.

 

Forthnet

 

Συνολικά, οι ενεργές γραμμές LLU μέχρι πριν από μερικές ημέρες ανέρχονταν περίπου στις 500.000. Tην πρώτη θέση μεταξύ των παρόχων έχει η Forthnet με περίπου 156.000 συνδέσεις που βρίσκονται εν λειτουργία, ακολουθεί σε αρκετή απόσταση η Tellas με 136.000, ενώ στην τρίτη θέση είναι η On Telecoms με 86.000.

 

Tην On «απειλεί» πλέον η hellas online, η οποία μαζί με τη θυγατρική της Aττικές Tηλεπικοινωνίες, είναι στις 77.000 και εκτιμάται ότι θα βρεθεί στην τρίτη θέση μέχρι το τέλος της χρονιάς.

 

Πίσω από τη hol και σε αρκετή απόσταση είναι η Vivodi με περίπου 25.000 LLU συνδέσεις, ενώ πολύ πιο κάτω είναι η Teledome με 11.000 συνδέσεις (σταθερά εδώ και περίπου ένα χρόνο) και η Net One με περίπου 7.000 γραμμές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες τις περισσότερες αιτήσεις έχει καταθέσει η Tellas με σημαντική διαφορά μάλιστα από τη δεύτερη Forthnet, πολύ κοντά στην οποία πάντως είναι τόσο η hellas online όσο και η Vivodi, ενώ η On Telecoms δείχνει να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης.

 

Στις περίπου 500.000 LLU συνδέσεις, θα πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 140.000 γραμμές του Vodafone Για το Σπίτι, του πακέτου κινητοσταθερής τηλεφωνίας της ελληνικής θυγατρικής του βρετανικού κολοσσού. Oι συνδρομητές του συγκεκριμένου πακέτου, επίσης, διακόπτουν τη σχέση του με τον OTE και γιʼ αυτό προσμετρώνται στις «απώλειες» σε γραμμές του τελευταίου.

 

Mobile Broadband

 

Σχεδόν το σύνολο των 500.000 LLU συνδέσεων περιλαμβάνει και ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ αν προστεθούν και οι περίπου 880.000 γραμμές ADSL που εξυπηρετεί ο OTE (χονδρική και λιανική), τότε ο συνολικός αριθμός των ευρυζωνικών γραμμών πλησιάζει το 1,4 εκατομμύρια.

 

Σε αυτούς, όμως, θα πρέπει να προστεθούν οι περίπου 120.000 - 130.000 συνδέσεις που αφορούν γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Tους τελευταίους δύο μήνες, πα*ρατηρείται μία έντονα αυξητική τάση στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς με την Cosmote να είναι εκείνη που κερδίζει τη μερίδα του λέοντος, με τη Wind να ακολουθεί.

 

Source.png Πηγή: imerisia.gr