Σύμφωνα με τον διεθνή αρμόδιο φορέα ICNIRP (International Commision on Non-Ionizing Radiation Protection), το 5G είναι ασφαλές αλλά θα υπόκειται σε αυστηρότερους κανόνες.

Ο αρμόδιος φορέας μάλιστα έκρινε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο ή άλλες ασθένειες. Σύμφωνα με το BBC, το ICNIRP εξέταζε επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονταν με τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, για αρκετά χρόνια.

Με τους νέους κανόνες μάλιστα που θα επικαιροποιηθούν για πρώτη φορά έπειτα το 1998, θα βελτιωθούν τα επίπεδα προστασίας όσο αφορά στο 5G αλλά και στις επερχόμενες τεχνολογίες. Οι κανόνες αυτοί δεν επιβάλλουν αλλαγές στις κεραίες των δικτύων αλλά στα ίδια τα τηλέφωνα.

Θα επιβληθούν ακόμη πιο συντηρητικά όρια αναφορικά με την ακτινοβολία των συσκευών, ειδικά όταν συνδέονται σε υψηλότερης συχνότητας δίκτυα όπως το 5G. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ICNIRP,  Έρικ βαν Ρόνγκεν, οι κανόνες αυτοί παρέχουν ένα ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο προστασίας σε σχέση με τα υπάρχοντα πλαίσια.

Από την πλευρά της η GSMA (ο οργανισμός που εκπροσωπεί τους παρόχους τηλεπικοινωνιών κινητής) ανακοίνωσε πως τα υπάρχοντα τηλέφωνα 5G δεν θα επηρεαστούν, αφού ήδη όλες οι νέες συσκευές σχεδιάζονται με βάση τους αυστηρότερους κανόνες.

Πέρα από κάποια θέρμανση του ιστού του ανθρώπινου σώματος, δεν υπάρχουν ίχνη βλάβης, όπως αναφέρει ο αρμόδιος φορέας.

Αναφορά σε κείμενο

Λάβαμε υπόψιν όλα τα άλλα είδη επιπτώσεων, για παράδειγμα, εάν  τα ραδιοκύματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου. Διαπιστώσαμε πως τα επιστημονικά στοιχεία για αυτό δεν είναι επαρκή για να συμπεράνουμε ότι υπάρχει όντως τέτοια επίδραση.

 

  • Like 4
  • Confused 2