Η 5G εποχή έρχεται και στη χώρα μας, με τη Cosmote να ανακοινώνει σήμερα ότι η ανάπτυξη του 5G δικτύου της θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ericsson μετά από σχετικό διαγωνισμό.

Ο νέος εξοπλισμός τον οποίο θα προμηθευτεί η Cosmote αναμένεται να αντικαταστήσει πλήρωςτον εξοπλισμό 2G/3G/4G/4G+, και ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αναβάθμισης του δικτύου στην 5η γενιά. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο εκσυγχρονισμός τους δικτύου αναμένεται να «βελτιώσει σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα του δικτύου κινητής 2G/3G/4G/4G+, καθώς θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και θα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον.» Εκτός από τις υψηλές ταχύτητες που θα φτάνουν ακόμα και τα 10Gbps, το 5G θα φέρει σύμφωνα με τη Cosmote νέες διαδραστικές και έξυπνες υπηρεσιές σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, ικανό να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο

Σύμφωνα με τη Cosmote, η ανάπτυξη του δικτύου 5G θα πραγματοποιηθεί σε συνάρτηση με τη δημοπρασία του φάσματος από την ΕΕΤΤ που σύμφωνα με δηλώσεις του ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Αντώνη Τζωρτζακάκη στο podcast μας, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου ενώ η εμπορική διάθεση υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί «εντός του 2021». Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, η εταιρεία αναμένεται να σταματήσει την παροχή υπηρεσιών 3G προκειμένου να χρησιμοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους του φάσματος σε πιο προηγμένες τεχνολογίες (4G/4G+/5G).

Κατά τη διάρκεια της ημέρας έγινε γνωστό ότι παρατείνεται εκ νέου έως τις 30 Απριλίου, η δημόσια διαβούλευση που διεξάγει η ΕΕΤΤ σχετικά με τη διαδικασία και τους όρους χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς.

  • Like 3
  • Thanks 2