«Σιγή ασυρμάτου» αναφορικά με την τύχη των δύο δεσμευτικών προτάσεων που έχει δεχθεί από ισάριθμα ξένα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια τα οποία και επιδιώκουν τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας τηρεί η διοίκηση της Forthnet.

 

Επισήμως, οι επικεφαλείς του μεγαλύτερου εγχώριου ιδιωτικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου τονίζουν πως «οι προσφορές που έχουν κατατεθεί βρίσκονται ακόμη σε στάδιο αξιολόγησης», παραπέμποντας ωστόσο στις συμφωνίες εμπιστευτικότητας που έχουν συναφθεί με τα private equity funds και οι οποίες δεσμεύουν οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά επί της πορείας των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως οι προτάσεις των δύο fund – γίνεται λόγος για τις Apax Partners και Permira αν και έντονο ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί και από την Advent – υπολείπονται σημαντικά της αξίας που οι βασικοί μέτοχοι – η EIT, o βρετανικός ασφαλιστικός όμιλος Aviva, το ολλανδικό συνταξιοδοτικό κεφάλαιο Stichting και το ΙΤΕ – θεωρούν πως διαθέτει η εταιρεία.

 

Συγκεκριμένα, οι ενδεικτικές τιμές ανά μετοχή που περιλαμβάνονται στις κατατιθέμενες προσφορές αποτιμούν τη Forthnet μεταξύ 250 και 350 εκατ.ευρώ, όταν τον περασμένο Αύγουστο το deal για την εξαγορά της Netmed (Nova) έκλεισε στα 490 εκατ.ευρώ. Μέρος των κεφαλαίων αυτών προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και τη τμηματική έκδοση ομολογιών ύψους 200 εκατ. ευρώ, οι οποίες αναλήφθηκαν από τις Εθνική, Alpha Bank, AteBank και Millennium Bank. Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του περασμένου Μαρτίου ανερχόταν στα 260 εκατ.ευρώ με τις αποπληρωμές για τον μακροχρόνιο τραπεζικό δανεισμό να ανέρχονται στα 101 εκατ.ευρώ για το επόμενο 12μηνο.

 

Πηγές προσκείμενες στη Forthnet εκτιμούν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το θέμα θα λήξει μέσα στο επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι οι προτάσεις έχουν κατατεθεί εδώ και περίπου 15 ημέρες ενώ οι προκαταρκτικές συζητήσεις με τα funds έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Προκειμένου όμως, όπως αναφέρουν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες μιας ενδεχόμενης αποδοχής παραχώρησης σημαντικού ποσοστού της εταιρείας στα ενδιαφερόμενα funds, το τίμημα θα πρέπει να ανέλθει σε σαφώς πιο ικανοποιητικά επίπεδα. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί αφού μέχρι στιγμής τα funds κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η αύξηση του ποσοστού της Emirates International Telecommunications (μέσω της ελεγχόμενης Forgendo), βασικής μετόχου της εταιρείας, στο 34,3% έπειτα από την προ ολίγων ημερών αγορά περίπου 600 χιλ. μετοχών, με μέση τιμή κτήσης τα 1,87 ευρώ/μετοχή. Η ελεγχόμενη από τη κυβέρνηση του Dubai επενδυτική εταιρεία έχει αναφέρει επισήμως (στις 24/4) πως δεν προτίθεται να μεταβιβάσει το ποσοστό που κατέχει στην εισηγμένη δηλώνοντας την «εκτίμησή της αναφορικά με την πρόοδο που έχει επιτύχει η Forthnet στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα».

 

Την πορεία, πάντως, των διαπραγματεύσεων παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση της οποίας έχει αποστείλει το τελευταίο διάστημα διαδοχικές επιστολές στη διοίκηση της Forthnet ζητώντας λεπτομερή ενημέρωση. Το «σίριαλ» με τα ενδιαφερόμενα funds ώθησε τη μετοχή της εταιρείας στα υψηλότερα επίπεδα τιμών του τελευταίου 10μήνου, στα 2,17 ευρώ (στις 11/6), έχοντας πραγματοποιήσει ένα ράλι της τάξης του 178% το τελευταίο τρίμηνο. Πλέον η εταιρεία αποτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο η χρηματιστηριακή της αξία είχε υποχωρήσει στα 91,7 εκατ. ευρώ.

 

Source.png Πηγή: capital.gr