Τo κόστος απόκτησης νέων πελατών συνεχίζει να επηρεάζει το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα της Forthnet. Για το 9μηνο του έτους η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση εσόδων και πελατών αλλά ζημιές.

 

Ειδικότερα: Τα έσοδα της Forthnet ανήλθαν σε 86 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας άνοδο της τάξεως του 17,5%, ενώ το EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) ήταν αρνητικό στα 18,2 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο κόστος απόκτησης νέων συνδρομητών που ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ.

 

Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιές ύψους 31,5 εκατ. ευρώ και έναντι επίσης ζημιών 11,3 το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Αυξημένες είναι και οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείες που διαμορφώθηκαν σε 103 εκατ. ευρώ έναντι 87,5 εκατ.

 

Οι κεφαλαιακές επενδύσεις της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας άγγιξαν τα 33,9 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με τα 16,4 εκατ. ευρώ του 9μηνου της περσινής χρονιάς, ενώ και η ρευστότητα της εταιρείας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με διαθέσιμα να ξεπερνούν τα 45 εκατ. ευρώ. Άμεσα διαθέσιμο παραμένει και το ομολογιακό δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ που έχει συνάψει η εταιρεία και δεν έχει εκταμιευτεί.

 

Η Forthnet το 3ο τρίμηνο του 2007 με όχημα την υπηρεσία Forthnet 2play (σταθερή τηλεφωνία σε συνδυασμό με internet) απέκτησε το 42% της συνολικής αγοράς αδεσμοποίητου τοπικού βρόχου - LLU (σύνδεση του παρόχου στο τελευταίο άκρο του δικτύου του ΟΤΕ έτσι ώστε ο συνδρομητής να μη χρειάζεται να πληρώνει και το πάγιο στον Οργανισμό). Στο τέλος Σεπτεμβρίου η εταιρεία κατείχε συνολικά 189.267 broadband συνδρομητές εκ των οποίων οι 42.580 πάνω από την ιδιόκτητη υποδομή της.

 

Το τρίτο τρίμηνο του έτους -που θεωρείται ένα από τα πλέον αδύναμα εμπορικά λόγω της καλοκαιρινής περιόδου- η Forthnet απέκτησε 26.427 νέους ευρυζωνικούς συνδρομητές. Στις αρχές Ιουνίου οι LLU πελάτες άγγιζαν τις 15.200, στο τέλος Σεπτεμβρίου αυτός ο αριθμός είχε σχεδόν τριπλασιαστεί ενώ στο τέλος Οκτωβρίου συνολικά η Forthnet κατείχε 200.000 broadband συνδρομητές εκ των οποίων οι 56.560 πάνω από την ιδιόκτητη υποδομή της.

 

Μόνο μέσα στον Οκτώβριο η εταιρεία πραγματοποίησε 14.000 νέες ενεργοποιήσεις. Επίσης στις αρχές Οκτωβρίου πραγματοποίησε τα εγκαίνια των πρώτων 31 καταστημάτων Forthnet, των εξειδικευμένων καταστημάτων broadband, σε 28 πόλεις της χώρας. Παράλληλα συνέχισε να υλοποιεί τη δημιουργία του ιδιόκτητου δικτύου της.

 

Στην παρούσα φάση καλύπτει μέσω του ιδιόκτητου δικτύου της το σύνολο της Αττικής, την πλειονότητα των περιοχών της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, ενώ υλοποιεί με γοργούς ρυθμούς τη διασύνδεση των τοπικών κέντρων στις παραπάνω περιοχές και το Βόλο.

 

Η εν λόγω τηλεπικοινωνιακή εταιρεία πρόσφατα αναβάθμισε εκ νέου τόσο τη διασύνδεσή της με το διεθνές Internet στα 10 Gbps όσο και τη σύνδεση Αθήνας - Θεσσαλονίκης μέσω ιδιόκτητης υποδομής που πλέον είναι χωρητικότητας 2 Gbps.

 

Source.png Πηγή: naftemporiki.gr