Oι συζητήσεις για την πώληση ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom συνεχίζονται, είπε στο Reuters κυβερνητικό στέλεχος, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζουν εμπόδια και απειλούνται με κατάρρευση.

 

Δημοσιεύματα σε εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Πέμπτη ότι οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατάρρευσης, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τις αρμοδιότητες στη διοίκηση του Οργανισμού και την τιμή αγοράς του ποσοστού.

 

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά» είπε στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

 

Αλλο κυβερνητικό στέλεχος είπε: «Υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση για την κατανομή των αρμοδιοτήτων της ανώτατης διοίκησης του ΟΤΕ [...] Υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Προσπαθούμε να αυξήσουμε τις αρμοδιότητες που θα έχει η ελληνική πλευρά στη λογική της συνδιοίκησης του ΟΤΕ».

 

Στις αρχές της εβδομάδας κυβερνητικός αξιωματούχος είχε πει ότι εάν υπάρξει συμφωνία, τότε το ελληνικό Δημόσιο θα προτείνει τον πρόεδρο του ΟΤΕ και η Deutsche Telekom τον διευθύνοντα σύμβουλο. Θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα με τον Παναγή Βουρλούμη να παραμένει στην θέση του.

 

Η κυβέρνηση και η D.Telekom βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις από τον προηγούμενο μήνα, ρυθμίζοντας τις λεπτομέρειες της συμφωνίας ώστε η γερμανική εταιρεία να εξαγοράσει ποσοστό του ΟΤΕ από το Δημόσιο.

 

Η κυβέρνηση επιθυμεί να πωλήσει ποσοστό 3% στον γερμανικό όμιλο σε τιμή υψηλότερη των 26 ευρώ. Η Deutsche Bank θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 2% από την αγορά που μαζί με το 20% που συμφώνησε να εξαγοράσει την Marfin Investment Group θα ανεβάσει την συμμετοχή της στο 25%.

 

Το Δημόσιο και o γερμανικός όμιλος θα ελέγχουν μαζί ποσοστό ελαφρά υψηλότερο του 50%.

 

Εάν υπάρξει συμφωνία, οι δύο όμιλοι θα καλύπτουν το σύνολο των βαλκανικών αγορών στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε μία περίοδο συγκεντρώσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών πανευρωπαϊκά με τους μεγάλους ομίλους να αναζητούν την ανάπτυξή τους σε άλλες αγορές, εκτός των ώριμων αγορών της Δυτικής Ευρώπης.

 

Ο ΟΤΕ έχει παρουσία στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία σε Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία και Αλβανία. Το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί ποσοστό 28% στον ΟΤΕ.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr