Μια πρώτη γεύση 5G δικτύου επί ελληνικού εδάφους, μπορέσαμε να πάρουμε την προηγούμενη Παρασκευή στην Καλαμάτα όπου η Wind ανακοίνωσε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα σε πραγματικές συνθήκες πόλης.

Με εξοπλισμό Huawei, η Wind φέρνει το 5G σε συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο Δημαρχείο, το Πνευματικό κέντρο, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αλλά και στο ξενοδοχείο Filoxenia που βρίσκεται στην παραλία, κάνοντάς το ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία στην Ευρώπη με τέτοια δυνατότητα. Όπως αναφέρθηκε και στην παρουσίαση, η Wind έχει επιλέξει το φάσμα των 3.6GHz για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος, ένας τρόπος που αναμένεται να κυριαρχήσει στις αστικές περιοχές με ταχύτητες που θεωρητικά μπορούν να φτάσουν τα 3.5Gbps, με κάλυψη της τάξης του 1 χλμ.

Στη live δοκιμή κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η Wind μπόρεσε να επιδείξει ταχύτητες download έως 1.2Gbps ενώ σε δικές μας δοκιμές μπορέσαμε να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά και συγκεκριμένα στο 1.4Ghz. Όλες οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με το Mate 20X 5G, το πρώτο 5G smartphone της Huawei το οποίο θα διατεθεί μόνο σε χώρες που έχουν λανσάρει εμπορικά 5G δίκτυα. Οι κάτοικοι της Καλαμάτας μπορούν να έχουν μια πρώτη γεύση από τις 5G ταχύτητες χωρίς να χρειάζεται να έχουν συμβατή συσκευή, κάνοντας χρήση του δωρεάν Wi-Fi που προσφέρει το πιλοτικό δίκτυο της Wind στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η σύνδεση στο 5G Wi-Fi είναι δωρεάν και χρησιμοποιεί τα 5G κεραιο-συστήματα στην Καλαμάτα.

Αν είναι κάτι που έγινε κατανοητό -πέρα από τις εξωφρενικές ταχύτητες που προσφέρει το 5G- είναι το ότι η εμπορική ανάπτυξη τέτοιων δικτύων στη χώρα μας βρίσκεται ακόμα μακρυά, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο για μια πρώτη υλοποίηση σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων στα τέλη του 2020. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν με κυριότερο το να δοθεί στους παρόχους το απαραίτητο φάσμα καθαρό από τις υπάρχουσες χρήσεις και σε ποσότητες τέτοιες που να ευνοούν τις επενδύσεις σε δικτυακές υποδομές. Η Wind ανέφερε ακόμα τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν το αδειοδοτικό καθεστώς για σταθμούς κινητής, το οποίο πρέπει να επικαιροποιηθεί τουλάχιστον για σταθμούς χαμηλής όχλησης (ΕΚΚΧΟ) αλλά και «να ξεκινήσει διάλογος με επιχειρηματικούς κλάδους και δημόσιους φορείς γύρω από το 5G που θα βοηθήσουν να αναδειχθούν τα μοντέλα υπηρεσιών που ταιριάζουν καλύτερα στην οικονομία μας.»

Τα επόμενα βήματα για το πιλοτικό 5G πρόγραμμα της Wind στην Καλαμάτα είναι η επέκτασή του με περισσότερους σταθμούς προκειμένου να υπάρξει εκτεταμένη κάλυψη της πόλης. Κυρίως όμως αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως case study για τον πάροχο έτσι ώστε να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες του νέου δικτύου σε σχέση με την κάλυψη και την απόδοση των νέων συχνοτήτων 3.6GHz και 26GHz όπως επίσης τις απαιτήσεις εγκατάστασης και αδειοδότησης.

IMG_20190712_122453.jpg

  • Like 2