Μετά τον «τερματισμό» του Flash, η Adobe σκοτώνει μία ακόμα τεχνολογία-απομεινάρι του «παλαιότερου» Internet, το Shockwave.

Η δημοφιλής εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει το Shockwave για Windows στις 9 Απριλίου του 2019. Η εταιρεία έχει ήδη καταργήσει το Director (εργαλείο authoring) και τον player για Mac από το 2017, ωστόσο με την τελευταία της κίνηση έδωσε τη χαριστική βολή στο web plugin. Οι εταιρικοί πελάτες της Adobe, των οποίων τα συμβόλαια εκπνέουν το 2022, θα είναι οι μοναδικοί που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υποστήριξη από την εταιρεία.

Η κατάργηση του Shockwave από την Adobe δεν αποτελεί έκπληξη: το Internet έχει πια προχωρήσει πέρα από αυτό.  Η χρήση του Shockwave έχει μειωθεί καθώς άλλες, πιο σύγχρονες τεχνολογίες όπως οι HTML5 και WebGL πήραν τα ηνία δήλωσε η εταιρεία. Η Adobe πιστεύει ότι οι developers θα προτιμούσαν να υιοθετήσουν νεότερα και πραγματικά «universal» formats αν πραγματικά έχουν δεσμευτεί να υποστηρίζουν τα web apps τους.

Το πιθανότερο είναι ότι οι χρήστες δεν θα παρατηρήσουν την απουσία του Shockwave στις περισσότερες ιστοσελίδες, ωστόσο ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα. Ορισμένα παλαιότερα web games και εμπειρίες πολυμέσων έχουν δημιουργηθεί γύρω από το Shockwave, το οποίο βοήθησε στην δημιουργία μερικών συναρπαστικών web apps την εποχή που η HTML δεν ήταν τόσο ισχυρή και τα consumer-friendly smartphones ήταν ακόμη ένα όνειρο. Με την κατάργηση του Shockwave λοιπόν, κάποια από τα web apps θα σταματήσουν να λειτουργούν.

Engadget