Η Adobe κυκλοφόρησε ενημέρωση στο Lightroom app για iOS, η οποία διέγραψε όλες τις φωτογραφίες και τις ρυθμίσεις των χρηστών.

Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί φωτογράφοι αναζητούν απαντήσεις σε Twitter, Reddit και στα forums του Photoshop, διότι οι φωτογραφίες τους και τα presets του Lightroom app διαγράφηκαν. Μετά την τελευταία αναβάθμιση στο Lightroom app για iOS, όλες οι φωτογραφίες τους και οι αποθηκευμένες ρυθμίσεις τους, εξαφανίστηκαν. Η Adobe επιβεβαίωσε το πρόβλημα λέγοντας πως δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης των διαγραμμένων φωτογραφιών.

Χρήστης στο Reddit αναφέρει πως μίλησε με την εξυπηρέτηση πελατών για περισσότερες από 4 ώρες τις τελευταίες ημέρες και η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν υπάρχει λύση συν του ότι οι φωτογραφίες δεν μπορούν να ανακτηθούν. Ο ίδιος χρήστης αναφέρει ακόμη ότι έχασε πάνω από δύο χρόνια δουλειάς. Άλλος χρήστης είπε πως έχασε «μόνο» 800 φωτογραφίες αλλά και presets που κόστιζαν εκατοντάδες δολάρια.

Ο Rikk Flohr, εκπρόσωπος της Adobe, αναγνώρισε το πρόβλημα και ζήτησε συγγνώμη. Σύμφωνα με τον Flohr, η εταιρία κυκλοφόρησε μία δεύτερη ενημέρωση για να αποτρέψει αυτό το ζήτημα ώστε να μην επηρεαστούν επιπλέον πελάτες. Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η ανάκτηση των φωτογραφιών, που σημαίνει ότι η ενημέρωση δεν θα βοηθήσει κανέναν που έχει ήδη επηρεαστεί.

Η Adobe αναφέρει ότι η ενημέρωση επηρέασε συγκεκριμένα τους χρήστες Lightroom app χωρίς συνδρομή στο Adobe Cloud, καθώς και τους συνδρομητές με φωτογραφίες και presets που δεν είχαν συγχρονίσει τα δεδομένα τους με το Adobe Cloud κατά τη στιγμή της ενημέρωσης. Η εταιρία είπε μάλιστα πως ορισμένοι πελάτες ενδέχεται να είναι σε θέση να ανακτήσουν τα δεδομένα τους από αντίγραφα ασφαλείας iPhone ή iPad.

Γνωρίζουμε πόσο απογοητευτικό και ενοχλητικό είναι αυτό για τα άτομα που επηρεάζονται και ζητούμε συγγνώμη ειλικρινά.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διαγράφονται φωτογραφίες από λάθος. Η Canon νωρίτερα αυτό το μήνα, αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με την πλατφόρμα αποθήκευσης φωτογραφιών της, με αποτέλεσμα να διαγραφούν ορισμένες φωτογραφίες και βίντεο. Το πιο σημαντικό σε κάθε περίπτωση, είναι οι χρήστες να αναλαμβάνουν οι ίδιοι να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους, αφού τέτοια «λάθη» μπορούν να τους στοιχίσουν εκατοντάδες ώρες δουλειάς ή και χρήματα.

  • Sad 3