Σε ένα μακροσκελές μήνυμα μέσα από το επίσημο blog της, η Mozilla δημιουργός του δημοφιλούς browser Firefox, εκφράζει τη δυσαρέσκεια της προς τη Microsoft για την έλλειψη δυνατότητας επιλογής browser στα επερχόμενα Windows RT, την έκδοση των Windows 8 δηλαδή που προορίζεται για tablets με επεξεργαστές ARM.

Όπως έχει ανακοινώσει ήδη η Microsoft, τα Windows RT θα περιλαμβάνουν εκτός από το καινούριο περιβάλλον Metro, και το κλασσικό desktop το οποίο όμως θα είναι «κλειδωμένο» προς τρίτους κατασκευαστές αφού το μόνο πρόγραμμα που θα τρέχει θα είναι μια ειδική έκδοση του Office 15 για επεξεργαστές ARM. Όπως αναφέρει η Mozilla αλλά και η Google, το πρόβλημα δημιουργείται από την ύπαρξη του Internet Explorer ως μοναδικού browser στο κλασικό desktop των Windows RT αφού δεν υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης άλλου προγράμματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση, του Firefox ή του Chrome.

 

Με δεδομένο ότι ήδη η παρουσία ARM επεξεργαστών σε συσκευές είναι ήδη μεγάλη και αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη με την ενσωμάτωση τους σε περισσότερο PC hardware με διάφορα form factors, η Mozilla αναφέρει την ανάγκη πρόσβασης των χρηστών και σε άλλους μοντέρνους browsers. Το αποτέλεσμα θα είναι η ύπαρξη μεγαλύτερης καινοτομίας στο συγκεκριμένο τομέα εξαιτίας του ανταγωνισμού αλλά και των ευκαιριών που δίνει κάθε πλατφόρμα στους προγραμματιστές.

 

Σε δική της δήλωση, η Google αναφέρει ότι "συμμερίζεται τις ανησυχίες της Mozilla και πιστεύει βαθύτατα ότι το να έχεις εξαιρετικούς ανταγωνιστές έχει ως αποτέλεσμα την σκληρή εργασία με τελικούς επωφελούμενους τους καταναλωτές και τους προγραμματιστές."