Σχεδόν ένα ποσοστό 8% των χρηστών του δημοφιλούς browser της Mozilla, του Firefox, έχουν ενεργοποιημένη στον φυλλομετρητή τους, την λειτουργία "do not track", με το ποσοστό των χρηστών της έκδοσης του browser για συσκευές Android να κυμαίνεται όμως πιο ψηλά.

Η επιλογή "do not track" δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να δηλώσουν κατά κάποιον τρόπο την επιθυμία τους να μην ''παρακολουθούνται'' από τις διάφορες ιστοσελίδες μέσω cookies που αυτές στέλνουν και αποθηκεύονται στον υπολογιστή του χρήστη. O τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται κάτι τέτοιο έχει γίνει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης, με τους υπέρμαχους της ασφάλειας να αναφέρουν ότι θα πρέπει η λειτουργία αυτή να επιτελεί το σκοπό για τον οποίο ακριβώς έχει δημιουργηθεί, ενώ οι διαφημιστές από την μεριά τους ισχυρίζονται ότι τακτικές μάρκετινγκ σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να μπλοκαριστούν.

 

Την περασμένη Παρασκευή, μηχανικός της Mozilla, ο Johnathan Nightingale ανέφερε ότι περίπου ένα ποσοστό 8% των χρηστών Firefox έχουν ενεργοποιημένη την επιλογή DNT ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για λειτουργικό Android αγγίζει το 19%. Ο ίδιος συμπεραίνει ότι οι χρήστες εμφανίζονται ανήσυχοι σχετικά με θέματα που αφορούν την προστασία της ιδιωτικής τους ασφάλειας. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά πηγάζουν από την ετήσια ανασκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία για το 2012. Ο Firefox έρχεται τρίτος σε χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο, με την πρώτη και δεύτερη θέση να κατέχουν, αντιστοίχως, ο Chrome και ο Internet Explorer.

 

Link.png Site: https://blog.mozilla.org/blog/2012/12/14/mozilla-in-2012/[/url]']Mozilla Blog