To Firefox Monitor ονομάζεται πλέον Mozilla Monitor καθώς η εταιρία παρουσιάζει νέα, επί πληρωμή, συνδρομητική υπηρεσία

H Mozilla εισάγει μια νέα, συνδρομητική υπηρεσία προστασίας της ιδιωτικότητας, με την ονομασία Mozilla Monitor Plus.  Έναντι 8,99 δολαρίων το μήνα, στο πλαίσιο της ετήσιας συνδρομής, η Mozilla δηλώνει πως θα παρακολουθεί αυτόματα τυχόν εμφάνιση των στοιχείων σας σε περισσότερους από 190 ιστότοπους, όπου πωλούνται στοιχεία χρηστών και αγοράζονται από ενδιαφερόμενους όπως μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογές και trackers προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο, κι όπου εντοπίζονται αυτές οι πληροφορίες θα επιχειρεί αυτόματα να τις αφαιρέσει.

Ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Mozilla Monitor, Τόνι Τσινότο, δήλωσε στο Verge ότι η Mozilla συνεργάζεται με μια εταιρία με την επωνυμία Onerep, προκειμένου να πραγματοποιεί αυτούς τους ελέγχους και να υποβάλει στη συνέχεια τα αιτήματα αφαίρεσης των στοιχείων. Κι ενώ τα αιτήματα αυτά συνήθως χρειάζονται επτά έως δεκατέσσερις ημέρες προκειμένου να ελεγχθούν, κάποιες φορές οι πληροφορίες δεν είναι εφικτό να αφαιρεθούν. Η Mozilla θα επιμένει στην προσπάθεια, συμπλήρωσε, όμως θα παρέχει στους συνδρομητές της υπηρεσίας Plus οδηγίες ώστε να επιχειρούν μόνοι τους την αφαίρεση των στοιχείων τους.

A GIF showing the process of setting up a scan with Mozilla Monitor.

 

Οι χρήστες του Basic Monitor θα εξασφαλίζουν μία δωρεάν σάρωση και μία απόπειρα αφαίρεσης των στοιχείων τους, καθώς και μηνιαίες σαρώσεις των ιστότοπων πώλησης στοιχείων στη συνέχεια, αναφέρει η Mozilla. Η συνδρομητική υπηρεσία βασίζεται στο εργαλείο Mozilla Monitor (πρώην Firefox Monitor), υπηρεσία την οποία η Mozilla παρουσίασε αρχικά το 2018. Τα τελευταία χρόνια, η Mozilla έχει προσφέρει και άλλες υπηρεσίες προστασίας της ιδιωτικότητας, όπως το Mozilla VPN και το Firefox Relay.

Η Mozilla αναφέρει ότι οι σαρώσεις μπορούν να εντοπίσουν πληροφορίες όπως το διαδικτυακό σας όνομα, την τρέχουσα και παλαιότερη διεύθυνσή σας, όμως τα στοιχεία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη και το ποινικό μητρώο, τυχόν χόμπι ή και την περιοχή που πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά σας.

Τέτοιου είδους υπηρεσίες δεν σπανίζουν, όμως εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστες στους περισσότερους χρήστες και η αναζήτηση σχετικών πληροφοριών είναι πιθανό να οδηγήσει σε ύποπτους ιστότοπους όπως και σε νόμιμους παρόχους σχετικών υπηρεσιών, για παράδειγμα το DeleteMe. Αυτό, δυσκολεύει τον εντοπισμό έμπιστων εταιριών, κι εδώ είναι που η φήμη της Mozilla, ως κοινότητας που προκρίνει την προστασία της ιδιωτικότητας, θυγατρικής του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Mozilla, θα μπορούσε να βοηθήσει.

Το Mozilla Plus Monitor είναι ήδη διαθέσιμο έναντι 8,99 δολαρίων το μήνα, ενώ το κλασικό Mozilla Monitor παραμένει δωρεάν.

  • Like 7