Το Ubiquity είναι το νέο project της Mozilla που φέρνει λειτουργίες που θυμίζουν…μέλλον, μέσα στον Firefox. Το Ubiquity είναι ένα πρόσθετο στον Firefox που επιτρέπει να λέμε στον browser τι θέλουμε να κάνουμε και παίρνουμε την απαραίτητη πληροφορία άμεσα ή καλούμε την αντίστοιχη λειτουργία πολύ απλά. Είναι πραγματικά ένα πολύ ελπιδοφόρο project η ανοιχτή φύση του οποίου είναι ακόμα πιο ελπιδοφόρα αφού σίγουρα θα εξελιχθεί σε μία μεγάλη κοινότητα και θα υπάρξουν εντολές για ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος.

 

Έστω ότι θέλετε να στείλετε ένα email για να καλέσετε έναν φίλο σε ένα restaurant στο οποίο δεν έχει ξαναπάει. Μπορείτε πολύ απλά να βάλετε έναν χάρτη, με τη χρήση του Ubiquity απλά γράφοντας «map» και το όνομα του εστιατορίου. Eπιπλέον μπορούν να αποσταλεί ένα email εκκινώντας το Ubiquity (ctrl+space) και γράφοντας «email Γεια χαρά to giannis» και αυτόματα θα ανοίξει ο mail client και θα δημιουργήσει ένα email προς την επαφή με το όνομα giannis με κείμενο Γεια χαρα!

 

Αν γράψετε weather athens εμφανίζεται αμέσως ο καιρός της αθήνας ενώ αν γράψετε wikipedia athens βλέπετε αμέσως (χωρίς επιπλέον καρτέλα) το άρθρο της Wikipedia για την Αθήνα!

Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες εντολές ενώ εντυπωσιακή είναι η ενσωμάτωση στοιχείων στην σελίδα που ο χρήστης διαβάζει. Υπάρχει αναζήτηση στο Google, Wikipedia, Yahoo, Digg, Ask και πολλές ακόμα λειτουργίες.

 

Source.png Πηγή: digitalnews.gr

Link.png Site: Εισαγωγή στο Ubiquity

Link.png Site: tutorial

Video Video: Ubiquity for Firefox (thanks to nikosdimos)