Σε μια κίνηση που χτυπά την καρδιά του λογισμικού ανοικτού κώδικα, FOSS, και στη προσπάθεια του "σταυροφόρου" του GNU Richard Stallman, η SourceForge μπλοκάρει την πρόσβαση από τις χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ.

 

Αυτό δεν είναι καινούρια τακτική καθώς οι χρήστες από τις χώρες αυτές από το 2008 μπορούσαν μόνο να πλοηγούνται στις σελίδες της SourceForge και όχι στα αποθετήρια του κώδικα των διάφορων project. Μπορούσαν να κατεβάσουν αλλά όχι να συνεισφέρουν σε projects. Από τον ορισμό του λογισμικού ανοικτού κώδικα υπάρχουν οι εξής δυο παράγραφοι

 

5. Καμία διάκριση ενάντια σε Πρόσωπα ή Ομάδες

Η άδεια χρήσης δεν πρέπει να κάνει καμία διακριση ενάντια σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή ομάδα προσώπων.

 

6. Καμία διάκριση ενάντια σε Πεδία Χρήσης (Fields of Endeavor)

Η άδεια χρήσης δεν πρέπει να περιορίζει οποιονδήποτε από το να κάνει χρήση του προγράμματος σε κάποιο συγκεκριμένο πεδίο χρήσης. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να περιορίζει ένα πρόγραμμα από το να χρησιμοποιηθεί σε μια επιχείρηση, ή από το να χρησιμοποιηθεί από γενετική έρευνα.

 

Σε κάθε περίπτωση ζημιωμένο βγαίνει το λογισμικό ανοικτού κώδικα ενώ γεννούνται ερωτήματα όπως «Τι θα κάνει η SourceForge αν η κυβέρνηση των Η.Π.Α. αξιώσουν το μπλοκάρισμα και άλλων χωρών»;

 

Πρέπει να αναφερθεί ότι η SourceFourge υπάκουσε στους νόμους που ισχύουν στις Η.Π.Α. ώστε να προχωρήσει σε αυτή την απαγόρευση. Στην ίδια κίνηση έχει προχωρήσει και η Google απαγορεύοντας στους χρήστες από τις χώρες αυτές να έχουν πρόσβαση στο Google Code.

 

Link.png Site: Σχετικά με το θέμα στο Blog της SourceForge

Source.png Πηγή: downloadsquad.com

Source.png Πηγή: arabcrunch.com

Source.png Πηγή: sourceforge.net

Picture.png Εικόνα: Άρνηση πρόσβασης