Το Telegram είναι μια νέα πρόταση στον τομέα του instant messaging, παρόμοια με το Whatsapp αλλά πιο γρήγορη και ασφαλέστερη από αυτό, σύμφωνα με τους δημιουργούς του – η οποία προσφέρει ασφάλεια στις συνομιλίες σας μέσω κρυπτογράφησης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: [ Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι κάπως θολά σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι το μοντέλο ασφαλείας και το πρωτόκολλο της υπηρεσίας και έχει γίνει συζήτηση περί αυτού σε μερικά blog με εκπροσώπους του Telegram. Οπότε, προς το παρόν μέχρι να αποδειχθεί η ασφάλεια του Telegram, καλό θα ήταν να μην δείξετε τυφλή εμπιστοσύνη στο μοντέλο ασφαλείας του. Όσοι λοιπόν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του, ίσως πρέπει να περιμένετε να ξεκαθαρίσει το πεδίο ή να κοιτάξετε για μια άλλη λύση. Πηγή 1 - 2 - 3. ]

 

Το Telegram στηρίζεται πάνω στο “σύννεφο” (cloud-based) και χρησιμοποιεί 256-bit συμμετρική AES κρυπτογράφηση, RSA 2048 κρυπτογράφηση και Diffie–Hellman ασφαλή ανταλλαγή κλειδιού. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα μηνύματα σας από οποιαδήποτε συμβατή συσκευή με ταχύτητα και ασφάλεια. Μέσω του Telegram μπορείτε εκτός από απλά γραπτά μηνύματα να στείλετε και φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα, doc, zip, mp3′s κλτ.

 

Επίσης, προσφέρει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ασφάλειας το οποίο ονομάζεται Secret Chats. Τα μηνύματα που στέλνετε μέσω του Secret Chats, δεν αποθηκεύονται στους server της υπηρεσίας και μπορείτε να τα διαβάσετε μόνο εσείς και ο παραλήπτης στις δύο αυτές συσκευές που χρησιμοποιήσατε, ενώ σε περίπτωση που κάνετε log out, χάνετε όλα τα Secret Chat σας. Να σημειώσουμε ότι ένα πράσινο τικ (checkmark) σημαίνει πως το μήνυμα έχει ληφθεί από το server και αναμένεται να το ανοίξει ο παραλήπτης, ενώ δύο πράσινα τικ σημαίνουν πως ο παραλήπτης έχει ανοίξει το μήνυμα.

 

Μια ιδιαίτερη προσθήκη στα Secret Chats είναι τα self-destructing messages ή αυτό-καταστρεφόμενα μηνύματα. Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε αντίστροφη μέτρηση στα μηνύματα σας η οποία αρχίζει και μετράει από τη στιγμή που ανοίξει το μήνυμα ο παραλήπτης και όταν περάσει το χρονικό περιθώριο που θέσατε, τότε το μήνυμα σας εξαφανίζεται και από τις δύο συσκευές και δεν αφήνει κανένα ίχνος. Στα Secret Chats χρησιμοποιείται η ανταλλαγή κρυπτογραφημένων κλειδιών τύπου Diffie-Hellman για να μπορεί να ελέγξει κανείς ότι το Secret Chat είναι όντως ασφαλές.

 

Το Telegram είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ανοιχτού κώδικα όπου μπορεί ο καθένας να ελέγξει τον πηγαίο κώδικα του προγράμματος, το πρωτόκολλό αλλά και το api. Κάτι τέτοιο το κάνει πιο ασφαλές, όπως συμβαίνει με όλα τα προγράμματα ανοιχτού κώδικα για έναν πολύ απλό λόγο. Μπορούν όλοι, όσοι τουλάχιστον έχουν τη γνώση, να ελέγξουν οι ίδιοι πόσο ασφαλές είναι το πρόγραμμα και συνήθως έτσι, είναι πολύ δυσκολότερο να μην ανιχνευτεί ένα backdoor ή μια τρύπα ασφαλείας. Για να έχουμε όμως την παραπάνω αυτή ασφάλεια πρέπει να ανοίξει ο κώδικας και για το κομμάτι του server. Τότε θα γνωρίζουμε πως λειτουργεί εξ ολοκλήρου και αν όντως κάνει αυτά που ισχυρίζεται.

 

Σύντομα λοιπόν θα γίνει πλήρως ανοιχτού κώδικα σύμφωνα με τους δημιουργούς, ενώ Ο Pavel Durov, ο οικονομικός υποστηρικτής του Telegram, δίνει αμοιβή 200.000 δολαρίων σε BitCoins για όποιον καταφέρει να σπάσει το κρυπτογραφημένο πρωτόκολλο της υπηρεσίας.

 

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι όλα αυτά όχι μόνον είναι δωρεάν αλλά και χωρίς διαφημίσεις καθώς το Telegram είναι ένα μη κερδοσκοπικό project που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να προσφέρει μια 100% δωρεάν, ασφαλής και γρήγορη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων. Το project στηρίζει ο γνωστός Ρώσος επιχειρηματίας Pavel Durov, CEO και δημιουργός του γνωστού Ρώσικου κοινωνικού δικτύου VK.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε και να δοκιμάσετε την επίσημη εφαρμογή εδώ (Android/iOS) όπως επίσης και ανεπίσημες εκδόσεις για άλλες πλατφόρμες. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

 

Source.png Πηγή: http://techflow.gr/telegram-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD-instant-messenger-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B7%CF%83%CE%B7/[/url]']Techflow.gr