Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση της Symantec ότι τα ανεπιθύμητα μηνύματα (η αλλιώς spam) στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, έχουν παρουσιάσει μείωση 82.22% τον τελευταίο χρόνο.

 

Με βάση μετρήσεων της εταιρείας, ο αριθμός των spam μηνυμάτων τον Ιούλιο του 2010 πλησίαζε τα 230 δισεκατομμύρια καθημερινά, ένας αριθμός που αντιστοιχούσε στο 90% της συνολικής καθημερινής κίνησης για e-mail. Ένα χρόνο μετά ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί δραστικά στα 39.2 δισεκατομμύρια emails που αντιστοιχεί πλέον στο 72.9% της συνολικής καθημερινής κίνησης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

symspam11.jpg

 

Όπως φαίνεται, η δραστική μείωση οφείλεται σε διαφόρους λόγους όπως για παράδειγμα στο κλείσιμο της υπηρεσίας Spamit η οποίο τον Σεπτέμβριο του 2010 ανακοίνωσε την πλήρη παύση λειτουργίας της εξαιτίας «πολλαπλών αρνητικών γεγονότων». Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα διέθετε υπηρεσία μέσω της οποίας αναλάμβανε να πληρώνει spammers για να διαφημίζουν διάφορες ιστοσελίδες.

 

Ένα δεύτερο γεγονός ήταν η ξαφνική παύση λειτουργίας του μεγαλύτερου botnet μέχρι εκείνη τη στιγμή, του Rustock το οποίο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν υπεύθυνο για την αποστολή 44.1 δισεκατομμυρίων spam καθημερινά. Αν και επαναλειτούργησε ένα μήνα μετά, εντούτοις η λειτουργία του τερματίστηκε οριστικά τον Μάρτιο του 2011 ύστερα από δικαστική απόφαση.

 

Link.png Site: Symantec