Πολλοί χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναφέρουν ότι δέχτηκαν μηνύματα κειμένου spam από τον… ίδιο τους τον αριθμό.

Η αναζήτηση για τις λεπτομέρειες του αποστολέα επίσης αποκαλύπτουν τα στοιχεία του κατόχου του αριθμού. Επειδή πρόκειται για spoof μηνύματα, τα οποία επιτρέπουν στον αποστολέα να αλλάξει τις πληροφορίες της επαφής (contact).

Τα μηνύματα κειμένου συνήθως εμφανίζονται ως ειδοποιήσεις για την πληρωμή λογαριασμού που προσφέρουν μαζί κάποια δωρεάν προσφορά ή δώρο. Συνίσταται να μην πατάτε τους συνδέσμους εντός των μηνυμάτων κειμένου (SMS) -γενικά, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ειδικά από αριθμούς που δεν γνωρίζετε- καθώς ενδέχεται να επηρεαστεί η ασφάλεια της συσκευής σας και να κινδυνεύσουν προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες. Κάποιοι χρήστες που πάτησαν τους συνδέσμους οδηγήθηκαν σε Ρωσικές ιστοσελίδες. Δείτε ένα παράδειγμα ενός spoof text στο παρακάτω tweet.

H Verizon -το πρόβλημα εντοπίζεται σε πελάτες του δικού της δικτύου- ζήτησε από τους πελάτες της να προωθήσουν τα κείμενα spam από τους δικούς τους αριθμούς στον αριθμό 7726. Παρόλα αυτά, όσοι προχώρησαν στη συγκεκριμένη κίνηση, ειδοποιήθηκαν να μπλοκάρουν το… νούμερο από όπου εστάλη το μήνυμα. Βεβαίως, οι περισσότεροι δεν ήθελαν να μπλοκάρουν τον δικό τους αριθμό ή να αναφέρουν τον δικό τους αριθμό ως spam number όπως ήταν φυσιολογικό.

Οπότε τι έμεινε να κάνουν οι κάτοχοι των τηλεφωνικών αριθμών που χρησιμοποιήθηκαν για spamming; Να αναφέρουν το πρόβλημα στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς στην ιστοσελίδα παραπόνων επιτρέπεται στον χρήστη να επιλέξει το «my own number is being spoofed» ως ζήτημα που αντιμετωπίζει.

  • Like 1