Νομοσχέδιο που υπογράφηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ την Τρίτη απαγορεύει τη χρήση software της Kaspersky από αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από μήνες κινήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιβολή “εμπάργκο” στα προϊόντα της ρωσικής εταιρείας, λόγω ανησυχιών για τις σχέσεις της με το Κρεμλίνο.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης θέματα που άπτονται της πολιτικής στον τομέα των αμυντικών δαπανών. Όσον αφορά την απαγόρευση λογισμικού της Kaspersky, έρχεται να συμπληρώσει την ντιρεκτίβα που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Τραμπ τον Σεπτέμβριο, ζητώντας από τις αμερικανικές υπηρεσίες να αποσύρουν εντός 90 ημέρες τα προϊόντα της ρωσικής εταιρείας που τυχόν χρησιμοποιούν. Το “εμπάργκο” αφορά τόσο τα στρατιωτικά όσο και τα πολιτικά δίκτυα.

 

Για “επαρκώς τεκμηριωμένες και εξαιρετικά ανησυχητικές” αιτιάσεις εναντίον της Kaspersky, μίλησε η Jeanne Shaheen, γερουσιαστής των Δημοκρατικών που ηγείται στις εκκλήσεις του Κογκρέσου για απαγόρευση των προϊόντων της ρωσικής εταιρείας. Όπως πρόσθεσε, το saftware της Kaspersky συνιστά “σημαντική απειλή” για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

 

Η Kaspersky πάντως έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες για συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση, με σκοπό την κυβερνοκατασκοπία. Μάλιστα, τον Οκτώβριο, είχε ανακοινώσει πως θα επιτρέψει σε ανεξάρτητες επιτροπές ειδικών να ελέγξουν τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού της, όπως και τυχόν μελλοντικών αναβαθμίσεων.

 

Link.png Site: Reuters