Για αθέμιτο ανταγωνισμό εξαιτίας του ενσωματωμένου στο λειτουργικό της σύστημα προγράμματος antivirus Windows Defender κατηγορεί την Microsoft, η Ρωσική εταιρεία ασφαλείας Kaspersky Lab, η οποία κατήγγειλε την Αμερικάνικη εταιρεία στην Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία της Ρωσίας και στις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσφατα, ο Eugene Kaspersky, στο επίσημο blog της εταιρείας που ίδρυσε και που φημίζεται για το Kaspersky Antivirus, κατηγόρησε την Microsoft, ότι όχι μόνο εγκατέστησε το Windows Defender στο πλέον σύγχρονο λειτουργικό της σύστημα (το οποίο από τα Windows 8 και μετά αποτελεί μία πλήρη λύση anti-malware και anti-virus) αλλά και πως δημιουργεί εμπόδια στην εγκατάσταση άλλων προγραμμάτων antivirus στα Windows 10.

 

O Eugene Kaspersky μάλιστα υποστηρίζει ότι η Microsoft χρησιμοποιεί σκόπιμα το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να εξουδετερώσει τον ανταγωνισμό. Οι πρακτικές της Microsoft στα Windows 10 σύμφωνα με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο ποικίλουν και ξεκινούν από ειδοποιήσεις και προτροπές χρήσης του Defender, μέχρι και την απενεργοποίηση των προγραμμάτων anti-virus τρίτων και ως την απεγκατάσταση τους. Συνήθως, κάτι τέτοιο συμβαίνει κατά την αναβάθμιση των Windows σε κάποια νεότερη έκδοση ή όταν λήγει το λογισμικό των τρίτων κατασκευαστών. Αυτά, και όπως αναφέραμε, το ότι η Microsoft προσφέρει σε πακέτο τον Windows Defender μαζί με κάθε εγκατάσταση των Windows.

 

Τα παράπονα πάντως του Eugene Kaspersky δεν σταματούν σε αυτό το σημείο, αφού επικρίνει την Microsoft για την στάση που κρατάει στο θέμα των αναβαθμίσεων των Windows. Πιο συγκεκριμένα λέει πως η Microsoft δεν δίνει αρκετό χρόνο στους τρίτους κατασκευαστές για να προετοιμάσουν τις σουίτες anti-virus τους για τις νέες ενημερώσεις των Windows (να εξασφαλίσουν τη συμβατότητα τους κ.λπ), και ζητάει από τις ρυθμιστικές αρχές να απαιτήσουν από την Microsoft να παρέχει στην Kaspersky Labs –και παράλληλα και σε άλλους τρίτους κατασκευαστές λογισμικού anti-virus προφανώς- αντίγραφα των ενημερώσεων/ αναβαθμίσεων των Windows 10 ακόμα πιο νωρίς, ώστε να διευρυνθεί το χρονικό διάστημα που έχει στην διάθεση της η εταιρεία.

 

Η Microsoft Ρωσίας και η Kaspersky Lab έχουν μία μακρά ιστορία συνεργασίας, δήλωσε η Microsoft, η οποία δεσμεύεται ότι θα συμμορφωθεί πλήρως με το Ρωσικό δίκαιο. Η εταιρεία επίσης επισήμανε ότι δεν έχει ακόμα λάβει επίσημη ειδοποίηση από την αντιμονοπωλιακή Ρωσική ρυθμιστική αρχή, και πως μόλις την λάβει θα την εξετάσει προσεκτικά.

 

Link.png Site: Slashgear