Νεκρός στο κελί του βρέθηκε ο Τζον Μακ'Αφι, δημιουργός του πρώτου ομώνυμου προγράμματος antivirus για υπολογιστές.

Σύμφωνα με τα Ισπανικά μέσα, ο 75χρονος Μακ'Αφι αυτοκτόνησε λίγες ώρες αφότου η ισπανική δικαιοσύνη ενέκρινε αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοσή του εξαιτίας φοροδιαφυγής με προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης έως και τα 30 χρόνια. Είχε προηγηθεί σύλληψή του στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης από τον περασμένο Οκτώβριο.

Αμφιλεγόμενος, εκκεντρικός, πολιτικός ακτιβιστής και πολλά άλλα, ο Μακ'Αφι απασχόλησε πολλές φορές τα μέσα με διάφορες δηλώσεις και ενέργειές του ειδικά μετά την πώληση της εφαρμογής McAfee Associates που κατέληξε το 2010 στην Intel με το ποσό των 7,68 δισ. δολαρίων. Τον Ιανουάριο του 2014, η Intel ανακοίνωσε ότι τα προϊόντα που σχετίζονται με τη McAfee θα μετονομαστούν στην αγορά ως Intel Security με τον ΜακΑφι να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην εταιρεία που «τον απαλλάσσει από αυτήν την απαίσια σχέση με το χειρότερο λογισμικό στον πλανήτη».

Έχοντας δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία, ο Μακ'Αφι είχε συχνά μπλεξίματα με τις αρχές ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκκεντρικής του ζωής ήταν το ιδιωτικό του νησί που κατείχε στην Καραϊβική. Σ' αυτό ένας μικρός ιδιωτικός στρατός που απαρτιζόταν από πρώην κατάδικους τον προστάτευε χωρίς να λείπουν και οι πικάντικες ιστορίες. Μεταξύ άλλων, ο Τζον ΜακΑφι ήταν κατηγορούμενος για πιθανή ανάμειξη σε φόνο, για χρήση ναρκωτικών, έχοντας περάσει από το Μεξικό, τη Γουατεμέλα και το Μπελίζ, σε ένα κυνηγητό με τις αρχές για την αποφυγή έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις χαρακτηριστικές του παρουσίες σε συνέδρια κυβερνασφάλειας συγκαταλέγεται και αυτή στο συνέδριο Defcon το 2015 που απευθυνόμενος σε hackers δήλωσε ότι «η Google θέλει να πιστέψουμε ότι αν δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και δεν πρέπει να ενδιαφερόμαστε αν όλοι γνωρίζουν τα πάντα γι’ αυτά που κάνουμε. Θα πρέπει όμως να σκεφθούμε διεξοδικά τι θα συνέβαινε με την ανθρώπινη συμπεριφορά αν όλοι γνώριζαν τα πάντα για όλους».

  • Like 2
  • Sad 7