Σύμφωνα με πολλούς χρήστες, οι πρόσφατες αλλαγές πολιτικής απορρήτου επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων από τα μηχανήματα όπου είναι εγκατεστημένο

Κατηγορίες δέχεται το τελευταίο διάστημα το open-source πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου, Audacity, με χρήστες να ισχυρίζονται πως οι αλλαγές πολιτικής απορρήτου ύστερα από την εξαγορά του, επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων χρηστών και δημοσίευσή τους σε τρίτες εταιρείες και κρατικές ρυθμιστικές αρχές.

Πριν δύο μήνες, το Audacity εξαγοράστηκε από τη Muse Group, που κατέχει κι άλλες IP σχετικές με τον χώρο της μουσικής, μαζί με την ιστοσελίδα Ultimate Guitar website και το MuseScore app. Σύμφωνα με το Fosspost, οι αλλαγές στην ενότητα πολιτικής απορρήτου στην ιστοσελίδα της εφαρμογής υποδηλώνει πως αρκετοί μηχανισμοί συλλογής προσωπικών δεδομένων έχουν προστεθεί από τη μητρική εταιρεία.

Τα δεδομένα που πλέον συλλέγονται περιέχουν τον τύπο επεξεργαστή, πληροφορίες λειτουργικού συστήματος και έκδοση, την IP διεύθυνση του χρήστη, αναφορές προβλημάτων, κωδικοί σφάλματος και ειδοποιήσεις συστήματος. Ακόμα πιο ανησυχητικός είναι ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται πως πρέπει να συλλέγονται τα δεδομένα "για νομικούς και δικαστικούς λόγους και για αιτήματα αρχών".

Η αποθήκευση των δεδομένων γίνεται σε server που βρίσκονται στις ΗΠΑ, Ρωσία και σε Ευρωπαϊκές περιοχές. Αυτό σημαίνει πως αν για παράδειγμα η IP ενός χρήστη αποθηκευτεί στους servers για έναν χρόνο πριν γίνει hashed, ο χρήστης θα μπορεί πολύ εύκολα να αναγνωριστεί οποιαδήποτε στιγμή, από οποιαδήποτε αρχή.

Επιπλέον, η νέα πολιτική αποτρέπει χρήστες κάτω από την ηλικία των 13 ετών να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό, κάτι που είναι παράβαση βάση της GPL άδειας που χρησιμοποιεί το Audacity.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι αλλαγές αυτές έχουν αναστατώσει τους χρήστες τις εφαρμογές, οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σε reddit και GitHub και θέτουν το λογικό ερώτημα, γιατί μια offline εφαρμογή πρέπει να επικοινωνεί με servers. Τέλος, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις στην κοινότητα της εφαρμογής ώστε να κάνουν μια νέα open-source διανομή, η οποία δε θα έχει καμία σχέση με τις πολιτικές της Muse Group και δε θα συλλέγει καθόλου δεδομένα.

  • Thanks 3
  • Sad 1