Σίγουρα εντυπωσιακό το θέαμα που είδαμε στον εκθεσιακό χώρο της BMW στη CES 2022.

Μερικές φορές κατά την αγορά ενός αυτοκινήτου κάποιοι δυσκολεύονται να κάνουν την τελική επιλογή του χρώματος. Η BMW ίσως όμως έχει τη λύση. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε στην έκθεση CES 2022 και σε πρωτότυπη μορφή, τη νέα της τεχνολογία βαφής που επιτρέπει την αλλαγή χρωμάτων σχεδόν στιγμιαία. Μια τεχνολογία που μοιράζεται περισσότερα κοινά με ένα Kindle από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η επιφανειακή επίστρωση του BMW iX Flow με E Ink περιέχει πολλές εκατομμύρια μικροκάψουλες, με διάμετρο ίση με το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Κάθε μία από αυτές τις μικροκάψουλες περιέχει αρνητικά φορτισμένες λευκές χρωστικές και θετικά φορτισμένες μαύρες χρωστικές. Ανάλογα με την επιλεγμένη ρύθμιση, η διέγερση μέσω ηλεκτρικού πεδίου προκαλεί τη συλλογή είτε των λευκών είτε των μαύρων χρωστικών στην επιφάνεια της μικροκάψουλας, δίνοντας στο αμάξωμα του αυτοκινήτου την επιθυμητή απόχρωση.

Η BMW αναφέρει πως η τεχνολογία δεν θα γίνει σύντομα διαθέσιμη καθώς για την ώρα πρόκειται για ένα «προηγμένο έργο έρευνας και σχεδίασης». Το καινοτόμο σχέδιο βαφής μπορεί να ενεργοποιηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτήν τη στιγμή, τα χρώματα περιορίζονται σε λευκό, μαύρο και γκρι με στέλεχος της εταιρείας να μην αποκλείει όμως και τη χρήση άλλων χρωμάτων στο μέλλον, κάτι που η τεχνολογία το επιτρέπει.

Μια λευκή επιφάνεια αντανακλά πολύ περισσότερο ηλιακό φως από μία μαύρη. Συνεπώς, η θέρμανση του οχήματος και του θαλάμου επιβατών ως αποτέλεσμα του ισχυρού ηλιακού φωτός και των υψηλών εξωτερικών θερμοκρασιών μπορεί να μειωθεί αλλάζοντας το εξωτερικό σε ανοιχτό χρώμα.

Σε πιο δροσερό καιρό, οι πιο σκούροι τόνοι θα βοηθήσουν το όχημα να απορροφήσει περισσότερη ζεστασιά από τον ήλιο.

1455350365_2_BMWE-INK.jpg.80fe2097e96cb420821e0f7ed7124f14.jpg

Η έννοια της εξατομίκευσης είναι πολύ δημοφιλής αυτή τη στιγμή στην αυτοκινητοβιομηχανία. Όμως, ενώ οι περισσότερες προσπάθειες επικεντρώνονται στο εσωτερικό, τροποποιώντας το λογισμικό ώστε να θυμάται τις προτιμώμενες ρυθμίσεις του οχήματος του οδηγού, η BMW φέρνει την ιδέα της εξατομίκευσης στο εξωτερικό του οχήματος. Το πόσο ανθεκτικό είναι αυτό το χρώμα υψηλής τεχνολογίας και αν μπορεί να αντέξει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα μια καταιγίδα με χαλάζι, μένει να φανεί στο μέλλον. 

  • Like 12