Η εποχή των ιπτάμενων αυτοκινήτων φαίνεται πως είναι πιο κοντά από ποτέ.

Στην ετήσια έκθεση CES, είδαμε το ASKA A5, ένα όχημα που συνδυάζει την γνώριμη λειτουργία ενός αυτοκινήτου με τις ανέσεις ενός ελικοπτέρου.

Το ASKA A5 έχει τέσσερεις θέσεις για ανθρώπους, σχετικά άνετες, ώστε να χωράει με ευκολία αρκετά άτομα, κάνοντάς το ιδανικό για απλή χρήση μέσα στην πόλη αλλά και για πιο εξειδικευμένη χρήση, όπως μεταφορά ασθενών ή στρατιωτών από τις αντίστοιχες υπηρεσίες.


Ενσωματώνει έναν υβριδικό κινητήρα, με αυτονομία έως και 250 μιλίων πτήσεις με μία φόρτιση και ένα ρεζερβουάρ βενζίνης για χρήση σε περιπτώσεις εξάντλησης της μπαταρίας. Η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς που ήδη υπάρχουν ή ακόμη και στο σπίτι, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Το μέγεθος του θα είναι παρόμοιο με εκείνο ενός SUV, οπότε μπορεί κάλλιστα να οδηγηθεί στους δρόμους της πόλης. Το τιμόνι και τα βασικά όργανα του ταμπλό δεν διαφέρουν από αυτά που υπάρχουν ήδη σε αυτοκίνητα, πέραν του ότι είναι όλα ηλεκτρονικά και εμφανίζονται σε οθόνες. Και οι 4 τροχοί του οχήματος διαθέτουν κίνηση, χάρη σε ένα μοτέρ που υπάρχει σε κάθε τροχό, ουσιαστικά κάνοντάς το τετρακίνητο. Το πρωτότυπο που παρουσιάζει η εταιρεία στην έκθεση είναι όπως αναφέρθηκε πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα κυκλοφορήσει στην αγορά και το οποίο θα είναι πολύ μικρότερο.

image.jpeg.df8327d157c107eb76309327045675d4.jpeg

Μπορεί να απογειωθεί και να μπει σε λειτουργία πτήσης, με κατακόρυφη επιτόπου απογείωση ή ανάπτυξη ταχύτητας σε αεροδιάδρομο προτού αποκτηθεί ύψος. η εταιρεία σημειώνει πως ο πρώτος τρόπος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κατανάλωση ενέργειας και καυσίμου. Κατά την λειτουργία πτήσης, οι 6 βραχίονες που κρατούν τους έλικες εκτείνονται από το όχημα (έως τότε, είναι μαζεμένοι) και το τιμόνι μετατρέπεται ώστε να θυμίζει αυτά που βρίσκονται σε πιλοτήρια αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Η προσγείωση του οχήματος μπορεί να γίνει σε πάρκινγκ με επαρκή χώρο και φυσικά, σε ελικοδρόμια και ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Τέλος, η εταιρεία σημειώνει πως σχεδιάζει ένα πρόγραμμα αερομεταφοράς χρησιμοποιώντας εξειδικευμένους πιλότους, προκειμένου το ASKA A5 να χρησιμοποιείται από πολίτες και να εξοικειωθούν με αυτό. 

Η ASKA έχει ανοίξει τις προπαραγγελίες για το ASKA A5 μέσω της ιστοσελίδας της, για όσους θέλουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Το πόσο θα κοστίσει αυτό το πρωτοποριακό όχημα παραμένει ένα μυστήριο για την ώρα