Οι εταιρείες Groupe PSA (Peugeot S.A.) και FCA (Fiat Chrysler Automobiles N.V.) σε κοινή ανακοίνωση έκαναν γνωστό επίσημα ότι θα συγχωνευθούν.  

Οι δύο μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα δημιουργήσουν ένα παγκόσμιας κλίμακας νέο group, που θα ανήκει κατά 50% στους μετόχους της Groupe PSA και κατά 50% στους μετόχους της FCA (ανταλλαγή μετοχών 50%-50%).

«Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που δημιουργεί νέες προκλήσεις στην συνδεδεμένη, ηλεκτροφόρα, διαμοιραζόμενη και αυτόνομη κινητικότητα, η νέα συνδυασμένη οντότητα θα αξιοποιήσει το ισχυρό παγκόσμιο αποτύπωμα R&D και το οικοσύστημα της για την προώθηση της καινοτομίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων με ταχύτητα και απόδοση κεφαλαίου» διαβάζουμε στην κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών. Το νέο group θα αποτελέσει την 4η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο με 8,7 εκατομμύρια πωλήσεις αυτοκινήτων τον χρόνο, με συνδυασμένα έσοδα σχεδόν €170 δισεκατομμυρίων και λειτουργικά έσοδα άνω των €11 δισεκατομμυρίων (από τα αποτελέσματα του 2018 εξαιρουμένων των Magneti Marelli και Faurecia). To Groupe PSA έχει τις μάρκες Peugeot, Citroen, DS, Opel και Vauxhall και η FCA τις Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Chrysler, Dodge, Jeep και Ram.

1905145204_IMAGECPFCAPSA.jpg.8c2f1b3311a908ec943b032334348212.jpg

Το σχέδιο συγχώνευσης των επιχειρήσεων των Groupe PSA και FCA έρχεται μετά από εκτενείς συζητήσεις μεταξύ των ανώτερων διευθυντικών στελεχών των δύο εταιρειών. Και τα δύο μέρη συμμερίζονται την πεποίθηση ότι θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μία τολμηρή και αποφασιστική κίνηση που θα δημιουργούσε έναν ηγέτη της βιομηχανίας που θα είχε το εύρος, τις δυνατότητες και τους πόρους για να αδράξει τις ευκαιρίες και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις προκλήσεις της νέας εποχής στην αυτοκίνηση. Και οι μεγαλύτερες προκλήσεις, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι είναι η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και η στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με την FCA να αναζητά βοήθεια στο τελευταίο κομμάτι εδώ και πολλά χρόνια, και την PSA να αναζητά μερίδιο στην αγορά των ΗΠΑ, όπου μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσία. Οι δύο εταιρείες σε βάθος χρόνου, θα αρχίσουν να μοιράζονται πατώματα, πλαίσια και κινητήρες, κάτι που βεβαίως θα μειώσει τις δαπάνες κεφαλαίου, και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, θα επενδυθούν στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς που αναφέραμε, δηλαδή στην δραστική μείωση των ρύπων και στην ανάπτυξη ηλεκτρικών power trains.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από 11 μέλη. Πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα διοριστούν από την FCA (συμπεριλαμβανομένου του John Elkann ως Προέδρου του) και πέντε θα διοριστούν από την Ομάδα PSA (συμπεριλαμβανομένου του Ανώτερου Ανεξάρτητου Διευθυντή και του Αντιπροέδρου). Την θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στο νέο group θα αναλάβει ο Carlos Tavares (αρχικά για τα πέντε πρώτα χρόνια) ο οποίος θα είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Groupe PSA

FCA Group

  • Like 2