Η κατασκευάστρια του iPhone, Foxconn, πρόκειται να εισέλθει στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέσω κοινοπραξίας με την Ιταλοαμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler (FCA).

H Foxconn ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι δύο εταιρείες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κατασκευάσουν οχήματα για την Κινέζικη αγορά, με την Fiat Chrysler να αναλαμβάνει την κατασκευή/ παραγωγή των οχημάτων και την Ταϊβανέζικη εταιρεία να αναλαμβάνει την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών και του λογισμικού. Οι δύο εταιρείες δεν έχουν ακόμα υπογράψει συμβόλαιο σύμφωνα με μία καταχώρηση στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν, ωστόσο η εφημερίδα Nikkei αναφέρει ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις εδώ και αρκετούς μήνες.

Tο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της FCA περιλαμβάνει προϊόντα από τις μάρκες Alfa Romeo, Abarth, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Ram Trucks, Mopar και SRT. Επιπλέον είναι ιδιοκτήτρια της Maserati, της κατασκευάστρια ανταλλακτικών και εξαρτημάτων Comau, την Teksid και τέλος την κατασκευάστρια κινητήρων ντίζελ VM Motori. Πριν από δύο χρόνια, η FCA ανακοίνωσε την πώληση της Magneti Marelli και στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, ανακοίνωσε την συγχώνευση της με τον Γαλλικό όμιλο PSA (Peugeot, Citroën, Opel, DS,Vauxhall). Η Ιταλοαμερικανική εταιρεία βρέθηκε πίσω στον αγώνα δρόμου της εξέλιξης τεχνολογίας ηλεκτρικών οχημάτων, και για πολύ καιρό έψαχνε ένα σύμμαχο για να αναπτύξει την τεχνολογία και να εισέλθει στην αγορά [μάλιστα εξέτασε το ενδεχόμενο να «αγοράσει» τεχνολογίες από τις Faraday Future και Seres (SF Motors) πριν λίγο καιρό χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες]. Την λύση ενδεχομένως στο πρόβλημα θα δώσει η τεχνολογία του ομίλου PSA που φαίνεται να βρίσκεται πιο μπροστά στον συγκεκριμένο τομέα αλλά και η κοινοπραξία με την Foxconn. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Foxconn, Young Liu δήλωσε στην εφημερίδα Nikkei ότι πιστεύει ότι η κίνηση της εταιρείας να εισέλθει στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων μελλοντικά θα μπορούσε να αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας.

1091594820.jpg.0.jpg.3314653b59579f32de068b6caed1241e.jpg

Επωφελούμενη των κυβερνητικών πολιτικών και των διάφορων επιδοτήσεων, η Κινέζικη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων είναι η μεγαλύτερη αυτή την στιγμή στον κόσμο και συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά την επιβράδυνση της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτων στο σύνολο της. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 6% το 2019 σε σύγκριση με το 2018, παρόλο που οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Μάλιστα, παρόλο που η οικονομία της Κίνας έχει αρχίσει να γνωρίζει επιβράδυνση μετά από δεκαετίες ταχείας ανάπτυξης, η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να ξεπεράσει τις αντίστοιχες αγορές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία.  

The Verge