Εντωμεταξύ, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό Land Rover αναμένεται να παρουσιαστεί το 2024

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Jaguar Land Rover (JLR) ανακοίνωσε πως η Jaguar, υπεύθυνη για τη σειρά μοντέλων πολυτελείας της εταιρίας, θα παρουσιάζει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτροκινούμενες προτάσεις από το 2025. Παράλληλα, η Land Rover ετοιμάζεται να παρουσιάσει το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό της όχημα μέσα στο 2024, το πρώτο μιας σειράς έξι πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων που είναι προγραμματισμένα να κυκλοφορήσουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η μετάβαση της JLR στην ηλεκτροκίνηση πρόκειται να χρηματοδοτηθεί μέσα από ετήσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ) στην ηλεκτροκίνηση και τις συναφείς τεχνολογίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Tα σχέδια της JLR είναι φιλόδοξα, όμως η συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι πρότινος εμφανιζόταν διστακτική στο να υιοθετήσει την ηλεκτροκίνηση. Η μόνη πλήρως ηλεκτρική πρότασή της μέχρι στιγμής είναι το Jaguar I-Pace SUV, το οποίο, σύμφωνα και πάλι με το ρεπορτάζ του Bloomberg, έχει δυσκολευτεί να εξασφαλίσει μερίδιο αγοράς, αντιμέτωπο με τις προτάσεις αυτοκινητοβιομηχανιών με περισσότερο εδραιωμένη παρουσία στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Ακόμη και στην περίπτωση αυτού του ενός και μοναδικού μοντέλου, όμως, την παραγωγή του έχει αναλάβει εξωτερικός συνεργάτης, αντί να παράγεται εσωτερικά από τη JLR. Εντωμεταξύ, η εταιρία κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 35 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω αδυναμίας επίτευξης του στόχου περιορισμού εκπομπής ρύπων μέσα στο 2020.

Το πλεονέκτημα που απολαμβάνει η JLR είναι πως η Jaguar εξακολουθεί να αναγνωρίζεται ως μάρκα πολυτελείας, επιτρέποντάς της να χρεώνει τις υψηλές τιμές που είναι απαραίτητες προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των σύγχρονων μπαταριών. Παράλληλα, σχεδιάζει να μοιράζεται τη σχετική τεχνολογία με τη μητρική εταιρία της, την Tata Motors, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος ανάπτυξης.

Εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, η JLR εκτιμά πως το σύνολο των μοντέλων της Jaguar και το 60% των πωλήσεων της Land Rover θα αφορούν οχήματα μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030, χρονικά που συμπτίπτει με την καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο για την πλήρη απαγόρευση πώλησης νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αντίστοιχες απαγορεύσεις στις πωλήσεις οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έχουν ανακοινωθεί, με διάφορες καταληκτικές ημερομηνίες, από κράτη και πολιτείες σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη Νορβηγία να τοποθετεί το στόχο αυτό στο 2025, τη Γαλλία στο 2040 και την Καλιφόρνια στο 2035.

  • Like 3