Η Lancia, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία που ανήκει στη Stellantis μαζί με τις Fiat, Chrysler, Citroën, Vauxhall και Peugeot, αναβιώνει ως αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδια της για την παραγωγή τριών ηλεκτρικών οχημάτων μεταξύ 2024 και 2028: ένα νέο Ypsilon, ένα νέο Delta και μια "νέα ναυαρχίδα" η οποία για την ώρα δεν έχει όνομα. Η μάρκα αποκτά επίσης νέο λογότυπο, το όγδοο στην 116χρονη ιστορία της, το οποίο παραπέμπει στο σχεδιασμό του 1957.

Μέχρι το 2028, το πλάνο είναι η Lancia να πουλάει αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα. Όμως, όπως σημειώνει το Electrek, η εταιρεία πουλάει μόνο ένα αυτοκίνητο (το Ypsilon) σε μία μόνο αγορά, την Ιταλία, επομένως, δεν θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει σταδιακά τις πωλήσεις των αυτοκινήτων της με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Παράλληλα με τα σχέδια για τα EV και το νέο λογότυπο, η Lancia αποκάλυψε επίσης μια νέα σχεδιαστική γλώσσα που, όπως λέει, θα καθοδηγήσει τη δημιουργία των τριών επερχόμενων αυτοκινήτων. Κυριολεκτικά κατασκεύασε ένα φυσικό γλυπτό που θα χρησιμεύσει ως "τρισδιάστατο μανιφέστο" αυτών των σχεδιαστικών αρχών (κεντρική εικόνα άρθρου). Ο διευθύνων σύμβουλος της Lancia, Luca Napolitano, αποκαλεί το γλυπτό, το οποίο ονομάστηκε "Lancia Pu+Ra Zero", ένα «έργο τέχνης στο οποίο το παρελθόν και το μέλλον βρίσκονται σε συνεχή επαφή, στο οποίο η κομψότητα ισορροπεί με το ριζοσπαστικό πνεύμα των μορφών», ότι και αν σημαίνει αυτό.

Προφανώς, το "Pu+Ra" είναι η συντομογραφία του "Pure and Radical", σε περίπτωση που αναρωτιέστε. 

Η ανακοίνωση της Lancia δεν περιείχε πολλές λεπτομέρειες για τα ίδια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά το Autocar σημειώνει ότι πιθανότατα θα βασίζονται στην ηλεκτρική πλατφόρμα STLA της Stellantis, η οποία χρησιμοποιείται επίσης για το Peugeot e-208 και το Vauxhall Corsa Electric. Τα νέα αυτοκίνητα της Lancia αναμένεται να πωλούνται αρχικά στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, πριν επεκταθούν με την πάροδο του χρόνου σε περισσότερες χώρες.
 

  • Confused 1