Θυμάστε τις αλληλοεπιδράσεις του Michael Knight με το φουτουριστικό αυτοκίνητο KITT στη σειρά του 1982, Knight Rider; Κάτι τέτοιο θέλει να πετύχει τώρα η GM με τα δικά της αυτοκίνητα και τους πελάτες της.

H General Motors βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης ενός ψηφιακού βοηθού για τα αυτοκίνητα της που βασίζεται στα ίδια μοντέλα μηχανικής εκμάθησης που βασίζεται και το γνωστό AI chatbot της OpenAI, ChatGPT. Τα νέα δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά σε σχετικό άρθρο αυτήν την εβδομάδα από την ιστοσελίδα Semafor, ωστόσο λίγο αργότερα η GM επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Το ChatGPT θα βρίσκεται παντού» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της General Motors, Scott Miller.

Μεταξύ άλλων, η αυτοκινητοβιομηχανία οραματίζεται να αναπτύξει έναν ψηφιακό βοηθό που θα μπορεί να προσφέρει βοήθεια στον οδηγό σε καταστάσεις όπου κανονικά θα έπρεπε να στραφεί στο εγχειρίδιο λειτουργίας του οχήματος για να εντοπίσει τη λύση. Για παράδειγμα, ο βοηθός θα μπορούσε να δείξει στον οδηγό μέσω σχετικού βίντεο πως να αντικαταστήσει ένα λάστιχο και ποια εργαλεία να χρησιμοποιήσει κ.ά. Επίσης, ο ψηφιακός βοηθός θα μπορούσε να ενσωματωθεί με άλλες πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα κάποια πλατφόρμα IoT ή Smart Home, για να αλληλοεπιδρά με άλλες συσκευές, όπως για παράδειγμα με μία έξυπνη γκαραζόπορτα. «Αυτή η αλλαγή στην στρατηγική δεν αφορά μόνο κάποια μεμονωμένη δυνατότητα, όπως στην περίπτωση της εξέλιξης των φωνητικών εντολών, αλλά δείχνει ότι οι πελάτες μπορούν να περιμένουν από τα μελλοντικά οχήματά τους να είναι πολύ πιο ικανά και ανανεωμένα συνολικά όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες τεχνολογίες» δήλωσε ένας εκπρόσωπος της GM στο Reuters.

3a24a1f0-c1a4-11ed-8add-8a0a14578c2b.webp

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Semafor, ο ψηφιακός βοηθός θα λειτουργεί διαφορετικά από τα υπόλοιπα chatbots όπως είναι για παράδειγμα το Bing Chat. Λέγεται πως η GM επιθυμεί να προσθέσει ένα «επιπλέον επίπεδο εξειδικευμένο για αυτοκίνητα» πάνω από τα υπόλοιπα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM, Large Language Models) στα οποία βασίζεται το ChatGPT για να επεξεργάζεται κείμενο και με την ενσωμάτωση Whisper να κατανοεί φωνή). Η νέα αυτή προσπάθεια της εταιρείας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της αυτοκινητοβιομηχανίας και της Microsoft. Το 2019, οι δυο εταιρείες συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων.

Η Microsoft είναι ο μοναδικός πάροχος υπηρεσιών αποθηκευτικού νέφους της OpenAI, πράγμα που σημαίνει ότι ο ψηφιακός βοηθός στα αυτοκίνητα της GM θα «τρέχουν» αναπόφευκτα στην πλατφόρμα Microsoft Azure. Επί του παρόντος, η GM δεν μοιράστηκε πληροφορίες με την ιστοσελίδα Semafor σχετικά με την ονομασία του λογισμικού ή την ημερομηνία λανσαρίσματος του. 

  • Thanks 2
  • Haha 1