Η Toyota πρόκειται να μειώσει την παραγωγή αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 40% τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης σε chips.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο σχεδίαζε να παράγει περίπου 900.000 αυτοκίνητα τον ερχόμενο μήνα ωστόσο ο αριθμός θα είναι τελικά πολύ μικρότερος, στα 540.000 αυτοκίνητα. Η Volkswagen που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο προειδοποίησε πρόσφατα ότι ενδέχεται να εξαναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή του περαιτέρω εξαιτίας του ίδιου προβλήματος.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού αύξησε σημαντικά τη ζήτηση για συσκευές που χρησιμοποιούν chips όπως κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και παιχνιδοκονσόλες. Η έλλειψη chips παρατηρείται σε όλους τους κλάδους, σε όλες τις βιομηχανίες και αναμένεται να συνεχιστεί και για το μεγαλύτερο μέρος της νέας χρονιάς σύμφωνα με εκτιμήσεις. Την Πέμπτη, εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen δήλωσε στο Reuters: «Επί του παρόντος αναμένουμε ο εφοδιασμός μας με chips το τρίτο τρίμηνο να είναι ιδιαίτερα ασταθής και σφικτός. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω αλλαγές στην παραγωγή».

Άλλοι ανταγωνιστές της Toyota όπως οι General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW και Renault έχουν ήδη περιορίσει την παραγωγή τους εν όψει της παγκόσμιας έλλειψης chips. Μέχρι τώρα, η Toyota είχε αποφύγει να κάνει το ίδιο με εξαίρεση την παράταση της καλοκαιρινής διακοπής λειτουργίας κατά μία εβδομάδα στη Γαλλία, στην Τσεχία και στην Τουρκία.

Τα νέα αυτοκίνητα περιλαμβάνουν συχνά δεκάδες chips (π.χ. επεξεργαστές, ελεγκτές, μνήμη κ.ά.) ωστόσο η Toyota επωφελήθηκε από τη δημιουργία ενός σημαντικά μεγαλύτερου αποθέματος ως μέρος της ανανέωσης ενός επιχειρηματικού σχεδίου συνέχειας που είχε εκπονηθεί και εφαρμοστεί μετά τον σεισμό και το τσουνάμι στη Φουκουσίμα πριν από μια δεκαετία.

_120025555_gettyimages-1201957831.jpg

Μεγάλο ρόλο στην απόφαση για να μειώσει την παραγωγή στα εργοστάσια της, είχε βεβαίως και η «αναζωπύρωση» των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη την Ασία, τα οποία προκαλούν πλήγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα.  Αν και η μείωση στην παραγωγή έχει γίνει από τον Αύγουστο, το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών στην παραγωγή -περίπου 360.000 οχήματα- θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και θα επηρεάσει τόσο τα εργοστάσια της εταιρείας στην Ασία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, με εξαίρεση για την ώρα τα εργοστάσια της στο Ηνωμένο Βασίλειο (στα Burnaston και Derbyshire) καθώς επί του παρόντος λειτουργούν με βάση τον συνηθισμένο προγραμματισμό.

«Η Toyota καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο της έλλειψης ημιαγωγών που επηρεάζει παγκοσμίως την αυτοκινητοβιομηχανία. Όσον αφορά τις παραγωγικές μας δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή τη στιγμή λειτουργούμε όπως έχει προγραμματιστεί και στα δύο εργοστάσια» λέει σε ανακοίνωση της η εταιρεία. Ο στόχος της Toyota είναι να αναπληρώσει τις όποιες απώλειες στην παραγωγή μέχρι το τέλος του 2021. Αφότου έγιναν γνωστά τα νέα για τα σχέδια της Ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η αξία της μετοχής της Toyota σημείωσε πτώση 4.4%, η μεγαλύτερη σε μία ημέρα από τον Δεκέμβριο του 2018.