Το πρωτότυπο ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του δοκιμαστική πτήση διάρκειας 35 λεπτών μεταξύ δύο διεθνών αερολιμένων στη Σλοβακία, στις πόλεις Νίτρα και Μπρατισλάβα.

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο εξοπλίζεται με έναν κινητήρα της BMW και χρησιμοποιεί απλό πετρέλαιο για καύσιμο. Ο δημιουργός του, ο καθ. Stefan Klein, επικεφαλής της εταιρείας Klein Vision υποστηρίζει ότι μπορεί να πετάξει για περίπου 1.000 χλμ. και σε ύψος έως και 2,5 χιλιομέτρων (περίπου 8.200 πόδια) ενώ μέχρι στιγμής, το ιπτάμενο αυτοκίνητο έχει ήδη 40 ώρες πτήσεων.

Για να μετατραπεί από αυτοκίνητο σε αεροσκάφος, δεν απαιτούνται σύμφωνα με τον καθ. Klein παραπάνω από 2 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα καθώς τα φτερά του είναι αναδιπλούμενα («διπλώνουν» στις δύο πλευρές του αυτοκινήτου). Ο καθ. Stefan Klein και η Klein Vision κάλεσαν σε Συνέντευξη Τύπου και επίδειξη διάφορους δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν το όχημα να απογειώνεται από τον αεροδιάδρομο και στη συνέχεια να προσγειώνεται και να κινείται στον αεροδιάδρομο και ακολούθως στους δρόμους της πόλης σαν κανονικό αυτοκίνητο. Ο καθηγητής περιέγραψε την εμπειρία ως «συνηθισμένη» και «ιδιαίτερα ευχάριστη» με το ιπτάμενο όχημα να μπορεί να φτάσει τα 170 χλμ./ώρα όταν βρίσκεται στον αέρα. Μπορεί να φιλοξενήσει δύο επιβάτες με όριο βάρους τα 200 κιλά.

Σε αντίθεση πάντως με άλλα πρωτότυπα ιπτάμενα ταξί τύπου drone, το συγκεκριμένο πρωτότυπο δεν μπορεί να απογειωθεί ή να προσγειωθεί κάθετα καθώς απαιτεί αεροδιάδρομο. Σε κάθε περίπτωση πάντως αποτελεί σημαντικό επίτευγμα.

Το 2019, η συμβουλευτική εταιρεία Morgan Stanley εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος -των αερομεταφορών με ιπτάμενα οχήματα- θα φτάσει σε αξία τα $1,5 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2040. Επομένως υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Η Hyundai για παράδειγμα υποστήριξε πρόσφατα σε μία εκδήλωση που πραγματοποίησε για να παρουσιάσει το όραμα της (το eVTOL, electric Vertical Take-Off and Landing aircraft) στον συγκεκριμένο κλάδο ότι τα «ιπτάμενα αυτοκίνητα αποτελούν μέρος του μέλλοντος της».

_119137768_mediaitem119137767.jpg

Επιστρέφοντας στην Klein Vision και στο AirCar όπως ονομάζεται το φιλόδοξο εγχείρημα της, αξίζει να αναφέρουμε ότι το ιπτάμενο αυτοκίνητο της χρειάστηκε δύο χρόνια ανάπτυξης και περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις.

Ο Anton Rajac, σύμβουλος και επενδυτής στην Klein Vision δήλωσε ότι ακόμα και αν η εταιρεία καταφέρει να προσελκύσει ένα πολύ μικρό ποσοστό από την παγκόσμια αγορά των υπηρεσιών αεροταξί θα είναι τεράστια επιτυχία για την εταιρεία. «Υπάρχουν περίπου 40 χιλιάδες παραγγελίες για αεροσκάφη μόνο στις ΗΠΑ. Και αν καταφέρουμε να μετατρέψουμε μόλις το 5% από αυτές σε παραγγελίες για αεροταξί αντί για αεροσκάφη – θα έχουμε στα χέρια μας μία τεράστια αγορά» δήλωσε ο κ. Rajac. Βεβαίως, για να ξεκινήσει η αγορά, απαιτείται πρώτα να γίνουν πολλά πράγματα, να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, να ψηφιστούν νέοι νόμοι, να οριστούν νέοι κανονισμοί κ.ά.

  • Like 2