Η Κινέζικη εταιρεία κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα (EV) ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε την πρώτη μπαταρία χωρίς κοβάλτιο (cobalt-free).

Η εταιρεία βρέθηκε στο Chengdu Motor Show όπου και πραγματοποίησε επίδειξη του νέου καινοτόμου battery pack της, το οποίο βρισκόταν στο εσωτερικό ενός Ora Cherry Cat από την Κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία Great Wall Motors.

Καθώς γίνονται διαρκώς προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από όλες τις χώρες στον κόσμο και αυξάνεται η ευαισθητοποίηση του κόσμου, η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα βρίσκεται σε άνοδο. Τα περισσότερα από τα σημερινά ηλεκτρικά οχήματα εφοδιάζονται με μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες τόσο για την παραγωγή τους όσο και για τη λειτουργία τους απαιτείται το κοβάλτιο. Και αυτό επειδή το κοβάλτιο παίζει «ζωτικής σημασίας» ρόλο για την ενίσχυση της ενεργειακής πυκνότητας και της διάρκειας ζωής της μπαταρίας καθώς διατηρεί τη δομή των ιόντων λιθίου σταθερή.

ORA-Cherry-Cat-front.jpeg

Δυστυχώς, η εξόρυξη και η χρήση κοβαλτίου έχει πολλά αρνητικά. Καταρχήν, την ώρα που η ζήτηση για το πολύτιμο ορυκτό αυξάνεται διαρκώς γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα του δεν θα κρατήσουν για πολύ καιρό ακόμα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Cobalt Institute, η ζήτηση κοβαλτίου για χρήση σε μπαταρίες ιόντων λιθίου, που χρησιμοποιούνται κυρίως σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές και ηλεκτρικά οχήματα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 10% από το 2013 έως στο 2020. Το Cobalt Institute εκτιμά ακόμα υψηλότερη αύξηση στη ζήτηση μπαταριών που χρησιμοποιούν κοβάλτιο καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα θα έχει ετήσια αύξηση 30% έως το 2025. Ως εκ τούτου, δεν είναι παράλογο να αναρωτιόμαστε αν τα παγκόσμια αποθέματα κοβαλτίου θα είναι αρκετά για να συμβαδίσουν με την αύξηση του ρυθμό παραγωγής μπαταριών.

Δεύτερον, η εξόρυξη του γίνεται σε μεγάλο βαθμό στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία αντιπροσωπεύει το 66% της εξόρυξης που πραγματοποιείται σε ορυχεία και δυστυχώς, στο 20% των ορυχείων στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό χρησιμοποιούνται παιδιά για την εξόρυξη του.

Και τελευταίο, αξιολογώντας τον κύκλο ή τη διαδρομή της εξόρυξης κοβαλτίου, επιστήμονες κατέληξαν ότι η χρήση του δεν είναι 100% πράσινη. Αντιθέτως, στην έρευνα που πραγματοποίησαν τεκμηριώνεται ότι η εξόρυξη κοβαλτίου είναι επιζήμια για το περιβάλλον. Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να μειώσουν σημαντικά τη ποσότητα κοβαλτίου στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων τους. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Battery Day 2020, η Tesla ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάζει οχήματα με μπαταρίες χωρίς κοβάλτιο ενώ η GM την ίδια χρονιά παρουσίασε την μπαταρία Ultium που χρησιμοποιεί 70% λιγότερο κοβάλτιο από όλες τις άλλες μπαταρίες που υπάρχουν στην αγορά.

Σήμερα, η Κινέζικη SVOLT υπόσχεται μία μπαταρία απαλλαγμένη από το κοβάλτιο χωρητικότητας 82,5 KWh, η οποία μπορεί να προσφέρει αυτονομία 600 χλμ. με μία φόρτιση και επιτρέπει στο ηλεκτρικό όχημα να επιταχύνει από στάση στα 96 χλμ./ώρα σε 5 δευτερόλεπτα. Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι το προϊόν της θα διατεθεί στην Κίνα ωστόσο δεν έκανε γνωστό το πότε ακόμα. 

  • Like 1