Ο διευθύνων σύμβουλος της Toyota, Akio Toyoda, υποστηρίζει ότι η «σιωπηρή πλειοψηφία» των ηγετών της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως αμφιβάλλει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ο μόνος τρόπος για ένα βιώσιμο μέλλον.

Μιλώντας πρόσφατα με δημοσιογράφους στην Ταϊλάνδη, ο Akio Toyoda εξέφρασε για ακόμη μία φορά την πεποίθησή ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι η ανάπτυξη μίας σειράς από διαφορετικές τεχνολογίες powertrain, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών οχημάτων, των plug-in υβριδικών, των υδρογονοκίνητων και των ηλεκτρικών οχημάτων (με μπαταρία). Οι παραπάνω μάλιστα δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός ότι πολλοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο έχουν ήδη δεσμευτεί μακροπρόθεσμα για ένα μέλλον αποκλειστικά ηλεκτρικό.

Akio-Toyoda-1.webp

Εκείνοι που βρίσκονται εντός της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι σε μεγάλο βαθμό μια σιωπηρή πλειοψηφία» είπε ο Akio Toyoda στους δημοσιογράφους. «Αυτή η σιωπηρή πλειοψηφία αναρωτιέται αν είναι πραγματικά εντάξει να έχουν τα ηλεκτρικά οχήματα ως μόνη επιλογή. Ωστόσο πιστεύουν ότι αυτή είναι η τάση, οπότε δεν μπορούν και να μιλήσουν δυνατά… Η σωστή απάντηση είναι ακόμα ασαφής, δεν πρέπει να περιοριστούμε σε μία μόνο επιλογή».

Η Akio Toyoda έχει επανειλημμένα διαψεύσει τους ισχυρισμούς σε ολόκληρη τη βιομηχανία ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Αναγνώρισε ότι οι προσπάθειές του να μεταφέρει την άποψη του σε ενδιαφερόμενα μέρη και κυβερνητικούς αξιωματούχους έχουν αποδειχθεί άκαρπες και κουραστικές, αλλά είπε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι οι εναλλακτικές λύσεις στα ηλεκτρικά οχήματα έχουν αρχίσει να τυγχάνουν θερμότερης υποδοχής από κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης. «Πριν από δύο χρόνια, ήμουν το μόνο άτομο που έκανε τέτοιου είδους δηλώσεις» είπε ο κ. Toyoda. Την ώρα που πολλοί μεταξύ των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο έχουν αναλάβει σαρωτικές δεσμεύσεις όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα, οι επιχειρήσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης που διατηρούν παράγουν επί του παρόντος τα περισσότερα από τα χρήματα που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των σχεδίων επέκτασης τους στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης με εκπροσώπους του Τύπου στην Ταϊλάνδη για την παρουσίαση μίας πλήρους ηλεκτρικής έκδοσης του Toyota Hilux, ο Akio Toyoda εξέφρασε για ακόμη μία φορά την πεποίθησή ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα.

2023-Toyota-Prius-US-00011.webp

«Για να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο άνθρακας είναι ο πραγματικός εχθρός, όχι ένα συγκεκριμένο powertrain» είπε. «Και κατά την ειλικρινή άποψη μου, τα BEVs δεν είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη των στόχων ουδετερότητας άνθρακα παγκοσμίως. Στην Toyota πιστεύουμε στη δημιουργία ενός πλήρους χαρτοφυλακίου με επιλογές μείωσης του άνθρακα για τους πελάτες μας από υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, plug-in ηλεκτρικά οχήματα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία και οχήματα με κυψέλες καυσίμου».

  • Like 14