Χάρη στη προηγμένη τεχνολογία και στις δυνατότητες συνδεσιμότητας, τα αυτοκίνητα στο μέλλον θα είναι ικανά να επικοινωνούν με υποδομές –φωτεινής σηματοδότησης οδικού δικτύου- και να διαμοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τις οδικές συνθήκες και το κυκλοφοριακό με άλλα οχήματα και οδηγούς καθώς και με τις τοπικές αρχές.

Ο κατασκευαστής ελαστικών Pirelli φέρνει μία νέα προσέγγιση στην τεχνολογία συνδεσιμότητας αυτοκινήτων, που περιγράφεται ως τα πρώτα έξυπνα ελαστικά που μεταδίδουν δεδομένα μέσω 5G.  

Το σύστημα Cyber Tyre λειτουργεί συλλέγοντας δεδομένα από το όχημα καθώς κινείται στον δρόμο, όπως για παράδειγμα ότι υπάρχει νερό που θα μπορούσε να προκαλέσει υδρολίσθηση. Μετά, αποστέλλει τα δεδομένα σε ένα κεντρικό κόμβο μέσω 5G, τεχνολογία που επιτρέπει την μετάδοση (των δεδομένων) με χαμηλή υστέρηση, και στη συνέχεια τα διαμοιράζει στα οχήματα που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, επίσης μέσω 5G. Τα λάστιχα της Pirelli βεβαίως παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς είναι το μοναδικό τμήμα του αυτοκινήτου που έρχεται σε απευθείας επαφή με τον δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι το Cyber Tyre μπορεί να συλλέξει πληροφορίες για την επιφάνεια των δρόμων, ενώ μελλοντικά θα μπορούσε επίσης να παρακολουθεί και άλλους παράγοντες, όπως την απόσταση που έχει διανύσει ή το δυναμικό φορτίο.

Pirelli.thumb.jpg.0541d9218b00dea53d5c1f376d43327d.jpg

Η εταιρεία παρουσίασε τα συνδεδεμένα της ελαστικά Cyber Tyre στην εκδήλωση «5G Path of Vehicle-to-Everything Communication» στο Τορίνο, στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα, σε συνεργασία με τις εταιρείες Ericsson, Audi, Tim, Italdesign και KTH. Η Pirelli δεν ανακοίνωσε πότε σκοπεύει να διαθέσει ευρέως τα νέα της ελαστικά, τα οποία όπως λέει η ίδια βελτιώνουν τόσο την οδική ασφάλεια όσο και την απόδοση του αυτοκινήτου.

Engadget

  • Like 3