Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια τον Ιούλιο, ο Γάλλος εφευρέτης Franky Zapata κατάφερε να διασχίσει τη Μάγχη με το «jet-powered» hoverboard του, το Flyboard Air.

Ο Franky Zapata ξεκίνησε από την κωμόπολη Sangatte, στο τμήμα Pas-de-Calais, στη βόρεια ακτή της Γαλλίας, στη Μάγχη, και μετά από 22 περίπου λεπτά, και αφού «έπιασε» ταχύτητες έως και 170,6 χλμ./ώρα, έφτασε στο Dover, στην Αγγλία, διανύοντας απόσταση 35,4 χιλιομέτρων περίπου. «Φτιάξαμε τη μηχανή πριν από τρία χρόνια» δήλωσε μετά την προσγείωση του, «και τώρα, διασχίσαμε τη Μάγχη, είναι τρελό».

Η εφημερίδα The Guardian ανέφερε ότι ο Franky Zapata έπρεπε να ανεφοδιαστεί περίπου στα μέσα της διαδρομής (επειδή μετέφερε καύσιμο για 10 λεπτά στη πλάτη του μόνο). Ευτυχώς για τον Zapata, ο ανεφοδιασμός ήταν επιτυχημένος αυτή τη φορά, καθώς στην πρώτη προσπάθεια τον Ιούλιο, απέτυχε να προσεγγίσει τη πλατφόρμα ανεφοδιασμού με αποτέλεσμα να βρεθεί στο νερό. Μετά την πρώτη ανεπιτυχή προσπάθεια είχε δηλώσει ότι θα επιχειρούσε ξανά να διασχίσει τη Μάγχη, και τελικά τα κατάφερε, αφού επιπλέον προτίμησε μία διαφορετική διαδρομή αλλά και μεγαλύτερου μεγέθους πλατφόρμα ανεφοδιασμού.

Ο Franky Zapata εφηύρε το Flyboard το 2011, μία συσκευή που χρησιμοποιεί «water jet» (εκτοξεύει  το νερό με μεγάλη πίεση στη θάλασσα για να διατηρήσει τον αέρα τον «αναβάτη» του) και αργότερα εφηύρε το Flyboard Air που χρησιμοποιεί τέσσερις μηχανές turbo jet και έναν υπολογιστή για την σταθεροποίηση του στον αέρα. Το 2016, ο Franky Zapata έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για την μακρύτερη πτήση με hoverboard αφού πέταξε με το Flyboard Air κατά μήκος της νότιας ακτής της Γαλλίας για 2,252 χιλιόμετρα.

The Verge

  • Like 13
  • Thanks 3