Όπως είχε προαναγγείλει πριν 1 μήνα κατά την αγορά bitcoin αξίας 1.5 δισ. δολαρίων, η Tesla επιτρέπει από σήμερα την αγορά ενός αυτοκινήτου της με χρήση bitcoin.

Αρχικά η δυνατότητα έχει ενεργοποιηθεί στις ΗΠΑ ενώ όπως δηλώνει ο CEO της εταιρείας, Ίλον Μασκ, θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες μέσα στη χρονιά. Η πληρωμή μέσω bitcoin εμφανίζεται μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Tesla, δίπλα στην «κλασσική» επιλογή πληρωμής μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. 

Επιπλέον ο Μασκ έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πως η Tesla διαχειρίζεται μια πληρωμή αυτοκινήτου μέσω bitcoin, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί αποκλειστικά το συνδυασμό λογισμικού open source και λογισμικού που έχει αναπτυχθεί εσωτερικά. Η διαχείριση των bitcoin nodes γίνεται απευθείας χωρίς μεσάζοντες. Σημαντική είναι η διευκρίνηση ότι όλες οι πληρωμές με bitcoin παραμένουν στα ταμεία της εταιρείας υπό αυτή τη μορφή και δεν μετατρέπονται σε κάποιο «παραδοσιακό» νόμισμα.

Περισσότερες απαντήσεις για την όλη διαδικασία βρίσκονται αναρτημένες σε ειδική ενότητα ερωταπαντήσεων στην ιστοσελίδα της Tesla, στην οποία αναφέρεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να «σκανάρουν» έναν QR κωδικό ή να προχωρήσουν σε copy paste της διεύθυνσης που αντιστοιχεί στο πορτοφόλι bitcoin προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αγοράς. Σε περίπτωση που ο αγοραστής δοκιμάσει να πληρώσει με οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα, η συναλλαγή όχι μόνο δεν θα προχωρήσει αλλά πιθανόν το ποσό χαθεί οριστικά από το πορτοφόλι του χρήστη.

Το κόστος αγοράς κάθε αυτοκινήτου παραμένει σε δολάρια, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να πληρώσουν το ποσό που αναλογεί σε bitcoin. Με βάση τη σημερινή αξία του bitcoin, τα 100 δολάρια αντιστοιχούν σε 0.00183659 BTC. Σε άλλη αναφορά στη σελίδα ερωταπαντήσεων, η Tesla διευκρινίζει με κεφαλαία γράμματα το ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν εισάγουν τη bitcoin διεύθυνση και το ποσό πληρωμής, αφού σε περίπτωση λάθους η συναλλαγή είναι μη αναστρέψιμη. Επίσης ο αγοραστής αναλαμβάνει την πληρωμή τυχόν επιπλέον χρεώσεων που προκύψουν κατά τη συναλλαγή ενώ «αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 1 ώρα, υπάρχει ενδεχόμενο καθυστέρησης που επεκτείνει το διάστημα αυτό σε 1 ή περισσότερες ημέρες».

 

  • Like 1