Όταν η Tesla ξεκίνησε με μυστικότητα να κατασκευάζει μία μεγάλη εγκατάσταση αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας 100-megawatt στο Άνγκλετον του Τέξας, μία πόλη περίπου 65 χλμ. από το Χιούστον, αρχικά εγέρθηκαν ερωτήματα για το τι σκοπεύει να κάνει η εταιρεία με την τεράστια αυτή εγκατάσταση. Τώρα ξέρουμε.

Λαμβάνοντας υπόψη μία αίτηση που κατέθεσε η εταιρεία στην Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας στην πολιτεία του Τέξας, η Tesla επιθυμεί να ξεκινήσει την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στους καταναλωτές. Η θυγατρική της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας, Tesla Energy Ventures, υπέβαλλε την σχετική αίτηση στα μέσα Αυγούστου σύμφωνα με την ιστοσελίδα Texas Monthly και εφόσον λάβει την σχετική έγκριση, η εταιρεία θα μπορεί να ξεκινήσει την πώληση ηλεκτρισμού απευθείας σε καταναλωτές από τον Νοέμβριο.

Η Tesla έχει κατασκευάσει τέτοιες μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλά μέρη του κόσμου όπως στην Καλιφόρνια στις ΗΠΑ και στη Νότια Αυστραλία αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχε επιδιώξει να ξεκινήσει την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας σε καταναλωτές. Αντίθετα, συνήθως συνεργαζόταν με παρόχους για να καλύψουν τις ανάγκες τους όσον αφορά τα αποθέματα ενέργειας.

Όμως αυτή η πολιτική φαίνεται πως άλλαξε μετά το πρωτόγνωρο, ιστορικών διαστάσεων κύμα ψύχους -με πολικές θερμοκρασίες που έφτασαν τους -12°C στο Όστιν- που έπληξε τον περασμένο Φεβρουάριο το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών που άφησε χωρίς θέρμανση και ρεύμα 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους (τουλάχιστον 20 θάνατοι συνδέθηκαν με την κακοκαιρία).

Τότε, ο Elon Musk είχε ασκήσει έντονη κριτική στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ERCOT (Electric Reliability Council of Texas) ο οποίος διαχειρίζεται το 90% του ηλεκτρικού δικτύου της πολιτείας. «Δεν αξίζετε αυτό το “R”» είχε γράψει τότε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο co-founder και CEO της Tesla.

  • Like 2