Kλήτευση από τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας έλαβε η Tesla, προκειμένου να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα ποιοτικού ελέγχου και ασφάλειας

Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της Tesla, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων πούλησε εκεί 120.000 οχήματα μέσα στο 2020.

Όμως, καθώς η εταιρία ανεβάζει τους ρυθμούς παραγωγής του τελευταίου της μοντέλου, στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη, οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας την καλούν να δώσει εξηγήσεις, καθώς έχουν γίνει αποδέκτες καταγγελιών που αφορούν περιστατικά απρόβλεπτης επιτάχυνσης αλλά και εκδήλωσης φωτιάς σε μπαταρίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η Tesla δήλωσε πως θα ενισχύσει τους εσωτερικούς μηχανισμούς επιθεώρησης και διαχείρησης της παραγωγής.

Εντωμεταξύ, η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο και η κυβέρνησή της προωθεί εντατικά τη χρησιμοποίηση ηλεκτρικών οχημάτων. Το γεγονός αυτό βοήθησε την Tesla να πουλήσει 15.484 εγχώρια κατασκευασμένα οχήματα μέσα στον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την κινεζική Ένωση Επιβατηγών Οχημάτων.

Πλέον, όμως, η Tesla καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών, οι οποίες ζήτησαν από την εταιρία να βελτιώση τη διαχείριση των εγκαταστάσεών της, να συμμοφρωθεί με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της χώρας, καθώς και να σεβαστεί τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Από την τοπική έδρα της, στη Σαγκάη, η Tesla εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά πως "αποδέχεται ειλικρινά τις κατευθυντήριες οδηγίες των κρατικών υπηρεσιών" και ότι "αναλογίστηκε βαθιά τις αστοχίες" της.

Η εταιρία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με ζητήματα ποιοτικού ελέγχου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πρόκειται να προχωρήσει σε ανάκληση μεγάλου αριθμού Model S και Model X, εξαιτίας δυσλειτουργιών στις οθόνες αφής.  

Tesla Model S 2017

Όλα τα Tesla διαθέτουν ενσωματωμένες οθόνες απεικόνισης πληροφοριών για το όχημα, οι οποίες σε ορισμένα μοντέλα έχουν εμφανίσει δυσλειτουργίες

Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερη για την αυτοκινητοβιομηχανία με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αποτίμηση παγκοσμίως, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με εντεινόμενο ανταγωνισμό από κινεζικές εταιρίες.

Ήδη τον περασμένο μήνα η κινεζική NIO παρουσίασε ένα τέταρτο μοντέλο που αναμένεται να περάσει στην παραγωγή, ενώ οι Li Auto και XPeng ήδη παράγουν νέα μοντέλα.

Η εταιρία του Ίλον Μασκ εξασφάλισε την έγκριση για την κατασκευή του εργοστασίου της στη Σαγκάη το 2018, αποτελλώντας έτσι την πρώτη ξένη αυτοκινητοβιομηχανία που απέκτησε πλήρως ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα.

Εντωμεταξύ, τη Δευτέρα η Tesla στήριξε δημόσια το Bitcoin, όταν ανακοίνωσε πως προχώρησε στην αγορά κρυπτονομισμάτων αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στον Ιανουάριο, ενώ σχεδιάζει να τα κάνει δεκτά ως τρόπο πληρωμής στο προσεχές μέλλον. 

  • Like 1