Στη φετινή εκδήλωση "AI Day" της Tesla που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο CEO της Tesla Elon Musk παρουσίασε ένα πρώιμο πρωτότυπο του ανθρωποειδούς ρομπότ Optimus, το οποίο εμφανίστηκε πίσω από μια κουρτίνα, περπάτησε, χαιρέτησε και ολίγον “χόρεψε”.

Ήταν μια ριψοκίνδυνη αποκάλυψη για το ρομπότ της Tesla, το οποίο φαινόταν κάπως ασταθές. «Κυριολεκτικά η πρώτη φορά που το ρομπότ λειτούργησε χωρίς ιμάντα στήριξης ήταν απόψε στη σκηνή», δήλωσε ο Musk. Λίγο αργότερα, οι υπάλληλοι της Tesla ανέβασαν στη σκηνή ένα πιο όμορφο μοντέλο Optimus που υποστηριζόταν από μια βάση και δεν μπορούσε ακόμη να σταθεί μόνο του. Χαιρέτησε και σήκωσε τα πόδια του. Στη συνέχεια, έπεσε κάτω ενώ ο Musk μιλούσε.

Ολόκληρη η ζωντανή επίδειξη του ρομπότ διήρκεσε περίπου επτά λεπτά, ενώ η εταιρεία μας έδειξε και ένα βίντεο με διάφορες από τις δυνατότητες του πρωτότυπου Optimus. Στο βίντεο ο Optimus περπατούσε, μπορούσε να σηκώσει ένα κουτί και να το αφήνει κάτω, να ποτίζει ένα φυτό και να μετακινεί μεταλλικά εξαρτήματα σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με εργοστάσιο. Όλες αυτές οι εργασίες γινόταν με το ρομπότ συνδεδεμένο με ένα εναέριο καλώδιο για λόγους ασφαλείας. Το βίντεο έδειξε επίσης μια τρισδιάστατη προβολή του κόσμου που αναπαριστά αυτό που μπορεί να δει το ρομπότ Optimus.

Η Tesla ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός ανθρωποειδούς ρομπότ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης AI Day τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Κατά τη διάρκεια εκείνης της εκδήλωσης, ένας άνθρωπος ντύθηκε με ένα spandex κοστούμι που έμοιαζε με ρομπότ, χορεύοντας στη σκηνή, γεγονός που προκάλεσε διάφορα αρνητικά σχόλια.

Ένα χρόνο μετά, η Tesla επιστρέφει με την AI Day 2022, με τον Musk και την ομάδα του να παρουσιάζουν το πρωτότυπο του ανθρωπόμορφου ρομπότ που κατασκευάζουν. Διευκρινίζουν πάντως  ότι αυτό που είδαμε σήμερα ήταν μια πρώιμη επίδειξη που αναπτύχθηκε σε περίπου έξι μήνες, και ότι το πιο κομψό μοντέλο έμοιαζε πολύ περισσότερο με τη μονάδα "Έκδοση 1" που ήθελαν να εμφανίσουν. Αυτό πιθανότατα θα είναι σε θέση να περπατήσει «σε λίγες εβδομάδες».

optimus_three_robots.jpeg.07bb942a739a44e687e8522fc0daf250.jpeg

Οι στόχοι του Optimus project περιλαμβάνουν την παραγωγή του σε «ενδεχομένως εκατομμύρια μονάδες», τη διάθεσή του σε χαμηλό κόστος (λιγότερο από 20.000 δολάρια) και την υψηλή αξιοπιστία. Συγκρίνοντας τα σχέδια για το Optimus με τα υπάρχοντα ανθρωποειδή ρομπότ των ανταγωνιστών, ο Musk τόνισε επίσης ότι το Optimus ρομπότ θα πρέπει να ενσωματώνει τον “εγκέφαλο του” χωρίς να βασίζεται στο Internet για την ανάλυση των δεδομένων. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα πρόσθεσε, επικαλούμενος το έργο της Tesla με το σύστημα Autopilot των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της.

Λίγο αργότερα το μικρόφωνο πήραν οι μηχανικοί της Tesla που αναφέρθηκαν στην πρόοδο που θα γίνει στην ανάπτυξη των συστημάτων ισχύος, των μηχανισμών άρθρωσης και άλλων που θα κάνουν το Optimus. Οι παρουσιάσεις ήταν γεμάτες με φανταχτερά γραφήματα αλλά με λίγες συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμόζονταν σε ένα προϊόν που προορίζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά σε διάστημα «3-5 ετών» όπως είπε ο Musk. «Μεταφέρουμε το μεγαλύτερο μέρος της σχεδιαστικής μας εμπειρίας από το αυτοκίνητο στο ρομπότ», δήλωσε ένας μηχανικός, ενώ ένας άλλος μηχανικός είπε ότι αντλούν μεγάλο μέρος της έμπνευσής τους από την ανθρώπινη βιολογία, ειδικά στον σχεδιασμό των αρθρώσεων.

optimus_bot_specs.jpeg.bc7f1dfaa4d7e04ab043d47b7741fe29.jpeg

Νωρίτερα κατά την επίδειξη, ο Musk δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προκειμένου «να πείσουν μερικούς από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στον κόσμο να έρθουν στην Tesla και να βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτού του project». Tόνισε επίσης αρκετές φορές τον δημόσιο χαρακτήρα της Tesla, αναφέροντας ότι αν δεν αρέσει στο κοινό αυτό που κάνει η Tesla θα μπορούσε να αγοράσει μετοχές και να ψηφίσει εναντίον του έργου. «Αν τρελαθώ, μπορείτε να με απολύσετε», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το τέλος της παρουσίασης που διήρκεσε 2,5 ώρες -η οποία περιελάμβανε και εκτενείς ενημερώσεις σχετικά με τις εργασίες της Tesla για το Autopilot AI- η ομάδα της Tesla συγκεντρώθηκε στη σκηνή για περισσότερο από μία ώρα για να δώσει λεπτομερείς απαντήσεις σε ερωτήσεις του κοινού.

  • Like 1