Από ότι φαίνεται, όσοι οδηγούν κάποιο μοντέλο της Tesla στην Κίνα θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι η Κινέζικη κυβέρνηση είναι σε θέση να γνωρίζει που βρίσκεται το όχημα τους ανά πάσα στιγμή.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη. Στο άρθρο, γίνεται γνωστό ότι η Κινέζικη νομοθεσία απαιτεί από την εταιρεία Tesla και από περισσότερους από 200 άλλους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων κάθε είδους να στέλνουν στην κυβέρνηση συνεχείς ενημερώσεις για τα οχήματα που κινούνται στο κρατικό οδικό δίκτυο.

Στις ενημερώσεις συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η τοποθεσία του ηλεκτρικού οχήματος σε πραγματικό χρόνο, η κατάσταση της μπαταρίας ή του κινητήρα και άλλα. Συνολικά, τα «data points» φτάνουν τα εξήντα. 

Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, οι πληροφορίες που συλλέγει η Κίνα για τα ηλεκτρικά οχήματα δεν χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση των πολιτών, αλλά τους βοηθούν για να βελτιώσουν τη δημόσια ασφάλεια, να σχεδιάσουν καλύτερα τις υποδομές του δικτύου και να διασφαλίσουν ότι οι κατασκευαστές δεν διαπράττουν απάτες για να επωφεληθούν από τα προγράμματα κρατικών επιδοτήσεων.

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων φαίνεται να βλέπουν τα δεδομένα που παραχωρούν ως αντάλλαγμα για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην ταχέως αναπτυσσόμενη Κινέζικη αγορά. Στις ΗΠΑ, οι αντίστοιχοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα χρειάζονταν κατά πάσα πιθανότητα δικαστική εντολή για να αποκτήσουν πρόσβαση στο είδος των πληροφοριών που συλλέγει η Κινέζικη κυβέρνηση από τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.

tesla-china-.jpg.b3505005c3d4890cabc33a16b6251c85.jpg

Αλλά στην Κίνα, η επιτήρηση φαίνεται πως είναι τρόπος ζωής. Η κυβέρνηση παρακολουθεί ό, τι κάνουν οι κάτοικοι στο διαδίκτυο και είναι σε θέση να εντοπίζει συγκεκριμένα άτομα χρησιμοποιώντας κάμερες και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ή από τον τρόπο που περπατούν. Ορισμένες κινέζικες εταιρείες παρακολουθούν ακόμη και τα… εγκεφαλικά κύματα των εργαζομένων τους. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη, που ορισμένοι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων μοιάζουν να μην επηρεάζονται από τα νέα της παρακολούθησης των οχημάτων τους στο οδικό δίκτυο της Κίνας. "Δεν έχει νόημα να ανησυχούμε", δήλωσε ο ιδιοκτήτης Tesla, Min Zeren στο AP News. "Αν σας ανησυχεί, τότε δεν υπάρχει τρόπος να ζήσετε διαφορετικά σε αυτή τη χώρα".

Futurism

  • Confused 1
  • Sad 2