Δύο μέρες μετά την αγωγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α (SEC) κατά του Elon Musk, CEO της Tesla, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν σήμερα ότι έφτασαν σε διακανονισμό.

Ως αποτέλεσμα αυτού, ο Elom Musk θα πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Tesla, μια θέση την οποία δε θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά για τα επόμενα τρία χρόνια. Η εξέλιξη αυτή πάντως δεν επηρεάζει τη θέση του ως CEO στην οποία και παραμένει. Επιπλέον υπάρχει και χρηματικό πρόστιμο όχι μόνο για τον Musk αλλά και για την Tesla, με το κάθε μέρος να πρέπει να πληρώσει ξεχωριστά από 20 εκατομμύρια δολάρια τα οποία και θα «διανεμηθούν στους ζημιωθέντες επενδυτές μετά  από δικαστική απόφαση". Η Tesla καλείται να διορίσει δύο ανεξάρτητους διευθυντές στο διοικητικό της συμβούλιο, ενώ θα πρέπει να προσλάβει δικηγόρο για να ελέγχει τις επικοινωνίες του Musk, συμπεριλαμβανομένου και των tweet του.

Άλλωστε ένα tweet είναι αυτό που προκάλεσε τις όλες εξελίξεις, με το οποίο ο Musk ανέφερε στα 22 εκατομμύρια followers του αλλά και σε ολόκληρη την αγορά, ότι η Tesla θα έβγαινε από το χρηματιστήριο, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση με το ποσό των $420 ανά μετοχή. Όπως διαπιστώθηκε λίγες ημέρες αργότερα μετά από μπαράζ ανακοινώσεων, δεν υπήρχε καμία συμφωνία στο τραπέζι, με τον Musk να λαμβάνει σχετικές υποσχέσεις αλλά όχι κάποια συμφωνία με ένα κορυφαίο σαουδαραβικό fund

Ο CEO της Tesla συμφώνησε ακόμα να μην παραδεχτεί αλλά ούτε να αρνηθεί ότι ήταν ένοχος διάπραξης απάτης για την αύξηση τιμής της Tesla, κάτι που σημαίνει ότι «δε θα μπορεί να αναφέρει δημοσίως ότι δεν έκανε τίποτα λάθος». Ο όρος αυτός αποτέλεσε σύμφωνα με αναφορές και το σημείο διαφωνίας του Musk με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οδηγώντας τον στο να μη δεχθεί την αρχική συμφωνία που του είχε προταθεί στις αρχές της εβδομάδας. 

Η πρώτη ακρόαση της SEC ήταν προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Φεβρουάριο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σε εξέλιξη έρευνα για την όλη υπόθεση ενώ και αρκετοί μέτοχοι έχουν ασκήσει μήνυση στο Musk  για χειραγώγηση της τιμής της μετοχής.

TheVerge

  • Sad 1