Αφού αύξησε σταθερά τις τιμές τα τελευταία δύο χρόνια, η Tesla τις μείωσε δραστικά σε όλη τη γκάμα της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σε μια προφανή προσπάθεια να ενισχύσει τις πωλήσεις.

Το κόστος για το φθηνότερο EV της εταιρείας, το Model 3 RWD, έπεσε από τα 46.990 δολάρια στα 43.990 δολάρια, ενώ το 5θέσιο Model Y Long Range έπεσε κατά 20% από τα 65.990 δολάρια στα 52.990 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο μοντέλο πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για την ομοσπονδιακή φορολογική πίστωση των 7.500 δολαρίων των ΗΠΑ, οπότε η τελική πτώση της τιμής θα είναι 20.500 δολάρια - πάνω από 30%. 

Όλα τα υπόλοιπα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των Model S και Model X και οι εκδόσεις επιδόσεων των Model 3 και Model Y είδαν μειώσεις τιμών. Ωστόσο, η επιλογή 7θεσίου στο Model Y αυξήθηκε στην τιμή κατά 1.000 δολάρια με την τελική του τιμή να ξεπερνά τα 55.000 δολάρια, εξακολουθώντας να πληροί τις προϋποθέσεις για την έκπτωση φόρου, καθώς θεωρείται SUV. Στη Γερμανία, οι τιμές των Model 3 και Y μειώθηκαν κατά 1 έως 17%, ενώ μειώθηκαν επίσης στην Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία.

Για να λάβουν ολόκληρη την έκπτωση των 7.500 δολαρίων, οι πελάτες θα πρέπει να προχωρήσουν σε παραγγελία πριν από τα μέσα Μαρτίου, γιατί μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία το ποσό αυτό θα μειωθεί στο μισό. Οι εκπτώσεις φόρου ισχύουν για τα SUV με τιμή κάτω των 80.000 δολαρίων και τα αυτοκίνητα κάτω των 55.000 δολαρίων. Το Model Y εμπίπτει και στις δύο κατηγορίες, ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα 5θέσια μοντέλα δεν ήταν επιλέξιμα - κάτι που ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk χαρακτήρισε "μπερδεμένο". Τώρα, όλα τα Model Y EV εκτός από την έκδοση Performance φαίνεται να πληρούν τις προϋποθέσεις.  

Στα τέλη του περασμένου έτους, αναφέρθηκε ότι τα αποθέματα της Tesla συσσωρεύονταν μετά από χρόνια ισχυρών πωλήσεων, πρώτα με αναφορές στην Κίνα και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Η Tesla μείωσε πρόσφατα τις τιμές στην Κίνα, και αργότερα αρνήθηκε οποιαδήποτε αποζημίωση στους πελάτες που παραπονέθηκαν. Το Model 3 ξεκινά τώρα από τα 229.900 γουάν (33.425 δολάρια) σε αυτό το έθνος. 

Ούτε η Tesla ούτε ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk έχουν τοποθετηθεί σχετικά με τις μειώσεις των τιμών, αλλά οι δυνητικοί αγοραστές θα είναι αναμφίβολα ευχαριστημένοι (και οι πρόσφατοι ιδιοκτήτες δυσαρεστημένοι). Το Model 3 υποτίθεται ότι αρχικά θα κόστιζε 35.000 δολάρια και απεστάλη σε αυτή την τιμή και διαμόρφωση για σύντομο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια όμως η Tesla προχώρησε σε συνεχείς αυξήσεις στην τιμή φτάνοντας τα 46.990 δολάρια που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2022. Τον περασμένο μήνα, ο Musk δήλωσε ότι οι "ριζικές αλλαγές στα επιτόκια" είχαν επηρεάσει την οικονομική προσιτότητα των οχημάτων και ότι η Tesla θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τις τιμές.

  

  • Like 8